16.08.2022, 12:24

Зеленський: Російські сили повинні негайно забратися з території Запорізької АЕС без жодних умов

Марина Началова | Всі новини автора

Російські окупанти повинні негайно забратися з території Запорізької АЕС, а міжнародна спільнота повинна запровадити нові жорсткі санкції.

Про це заявив президент Володимир Зеленський у свіжому відеозверненні, передає Час Пік.

"Росія не припиняє своїх шантажистських дій на Запорізькій атомній станції та навколо неї. Провокативні обстріли території АЕС тривають. Під прикриттям станції окупанти обстрілюють міста й громади поруч. Прямо на об’єктах станції російські військові ховають боєприпаси й техніку. Де-факто станція замінована", - зазначив він.

Президент підкреслив, що Росія відкидає безпекові вимоги 42 країн, які закликали її вивести свої сили зі станції.

"Будь-який радіаційний інцидент на Запорізькій АЕС може стати ударом і по країнах Європейського Союзу, і по Туреччині, і по Грузії, і по країнах з більш віддалених регіонів. Усе залежить тільки від напрямку й сили вітру. Якщо через дії Росії станеться катастрофа, наслідки можуть ударити і по тих, хто поки що мовчить", - сказав Зеленський.

Він зазначив, що це питання вже винесено на найвищий міжнародний рівень – ООН і МАГАТЕ. Російський ядерний шантаж обговорюється і між державами, є відповідна заява міністрів закордонних справ «Великої сімки», які чітко розуміють, що Росія відповідальна за цю ядерну кризу.

"Але потрібно переходити від обговорень і закликів до нових жорстких санкцій проти Росії, проти «Росатома» і всієї атомної галузі держави-терориста. Усі російські сили повинні негайно забратися з території станції та сусідніх районів без жодних умов", - заявив Зеленський.

За словами президента, світ програє терористам, якщо йому не вистачає сили й рішучості, щоб захистити одну атомну станцію. Але ще є шанс не допустити цього програшу.

Як повідомлялося, ООН готова підтримати місію МАГАТЕ на ЗАЕС, але потрібна згода України та РФ.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк