30.09.2022, 20:38

Війна в Україні: оперативна інформація станом на вечір 30 вересня

всу

219-ту добу український народ героїчно протистоїть російському збройному вторгненню. РФ продовжує ведення повномасштабної війни проти України.

Про ситуацію на фронтах станом на вечір 30 вересня повідомив Генштаб ЗСУ у Facebook, передає Час Пік.

За даними Генштабу, противник продовжує зосереджувати зусилля на спробах повної окупації Донецької області та утриманні тимчасово захоплених територій, а також зриві активних дій Сил оборони на окремих напрямках. Ворог обстрілює позиції ЗСУ вздовж лінії зіткнення, веде повітряну розвідку. Завдає ударів по цивільній інфраструктурі та житлам мирного населення, порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни.

Противник завдав 3 ракетних та 5 авіаційних ударів, здійснив понад 15 обстрілів з РСЗВ з військових та цивільних об'єктів на території України.

Вранці, 30 вересня, російські окупанти вчинили черговий акт тероризму, завдали ракетного удару по колоні цивільного автотранспорту, яка з гуманітарною метою пересувалася територією Запорізької області. Удари були завдані ракетами ЗРК "С-300". За попередньою інформацією, загинули щонайменше 25 людей, значно більше - отримали поранення. Крім того, для руйнування цивільної інфраструктури міст ворог продовжує використовувати ударні БПЛА "Shahed-136" іранського виробництва. Від ворожих ударів постраждали понад 25 населених пунктів. Зокрема, Костянтинівка, Запоріжжя, Миколаїв, Гуляйполе, Рідкодуб, Білогорівка, Новоандріївка, Благодатівка та Миролюбівка.

На Волинському та Поліському напрямках ситуація без істотних змін.

На інших напрямках противник продовжує обстріли населених пунктів з танків та артилерії різних типів:

  • на Слобожанському напрямку - в районах населених пунктів Уди, Стрілечя, Зелене, Ненудне, Прістін та Куп'янськ;
  • на Краматорському напрямку - в районах населених пунктів Білогорівка, Верхньокам'яне, Блакитні Озера;
  • на Бахмутському напрямку - Соледар, Спірне, Бахмутське, Бахмут, Зайцеве та Нью-Йорк;
  • на Авдіївському напрямку - Авдіївка, Красногорівка, Водяне, Карлівка, Первомайське, Тоненьке, Мар'їнка та Новомихайлівка;
  • на Новопавлівському напрямку - в районах населених пунктів Новоукраїнка, Вугледар, Пречистівка, Павлівка, Времівка, Ненучне та Шевченко.

На Запорізькому напрямку активних наступальних дій супротивник не вів. Вогневого ураження завдано в районах населених пунктів Залізничне, Дорожнянка, Новопіль, Темирівка, Білогір'я, Гуляйполе, Мала Токмачка та Кам'янське.

На Південнобузькому напрямку обстрілу з танків, мінометів і ствольної артилерії зазнали райони понад тридцять населених пунктів уздовж лінії зіткнення. Серед них - Новогригорівка, Партизанське, Киселівка, Благодатівка, Калинівка, Високопілля, Архангельське, Осокорівка та Біла Криниця.

У РФ продовжується часткова мобілізація. У Хабаровському краї посадовці, відповідальні за відбір та підготовку мобілізаційного ресурсу, встановили нові корупційні тарифи. Так, відстрочка від мобілізації коштує 100 тисяч рублів, що є практично недосяжною сумою для більшості населення. Окупаційне командування намагається запровадити заходи примусової мобілізації на тимчасово захоплених територіях України. У Херсоні почастішали випадки затримання місцевих чоловіків призовного віку. Після поверхневого визначення придатності до військової служби їх спрямовують на комплектування підрозділів, які планується задіяти у районі проведення бойових дій. У Бердянську примусово мобілізували працівників деяких підприємств, які залишилися працювати на окупованій території. Крім того, до міста прибули посилені підрозділи Росгвардії з метою придушення передбачуваного опору місцевого населення.

Минулої доби підрозділи Сил оборони України відбили атаки противника в районах населених пунктів Майорськ, Зайцеве, Одрадівка та Бахмутське.

Авіація Сил оборони завдала 9 ударів. Підтверджено ураження одного опорного пункту, трьох районів зосередження озброєння та військової техніки, а також 5 зенітних ракетних комплексів противника. Окрім того, українські підрозділи протиповітряної оборони збили один БПЛА.

Ракетні війська та артилерія вразили шість командних пунктів, тринадцять районів зосередження живої сили, озброєння та військової техніки, два склади з боєприпасами, один зенітний ракетний комплекс та чотири засоби ракетних військ та артилерії ворога.

Читайте також: ВСУ просуваються на Херсонщині, незважаючи на проведення "референдумів", - Гуменюк

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк