01.10.2022, 20:34

Війна в Україні: оперативна інформація станом на вечір 1 жовтня

всу

220-ту добу український народ героїчно протистоїть російському збройному вторгненню. РФ продовжує ведення повномасштабної війни проти України.

Про ситуацію на фронтах станом на вечір 1 жовтня повідомив Генштаб ЗСУ у Facebook, передає Час Пік.

За даними Генштабу, противник продовжує зосереджувати зусилля на спробах повної окупації Донецької області, утриманні захоплених територій, а також зриві активних дій Сил оборони на окремих напрямках. Ворог обстрілює позиції ЗСУ вздовж усієї лінії зіткнення, веде повітряну розвідку. Завдає ударів по цивільній інфраструктурі, порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни. Залишається загроза завдання противником авіаційних та ракетних ударів по всій території України.

Противник завдав 3 ракетних та 5 авіаційних ударів, здійснив понад 16 обстрілів з РСЗВ. Крім того, для нанесення ударів по об'єктах інфраструктури ворог задіяв БПЛА. Від ворожих ударів постраждали понад 11 населених пунктів. Це, зокрема, Бахмут, Трудове, Богоявленка, Новоукраїнка, Залізничне, Іллінка, Нікополь, Благодатівка, Миколаїв, Очаків та Одеса.

На Волинському та Поліському напрямках ситуація без істотних змін.

На інших напрямках противник робив обстріли з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії:

  • на Сіверському напрямку - у районі населеного пункту Фотовиж Сумської області;
  • на Слобожанському напрямку - в районах населених пунктів Огірівка, Охрімівка та Бударки Харківської області;
  • на Краматорському напрямку - в районах населених пунктів Блакитні Озера, Григорівка, Білогорівка, Івано-Даріївка, Закотне, Роздолівка, Веселе та Спірне;
  • на Бахмутському напрямку - в районах населених пунктів Соледар, Бахмут, Бахмутське, Одрадівка, Опитне, Зайцеве, Яковлівка, Юріївка, Майорськ та Нью-Йорк;
  • на Авдіївському напрямку - Авдіївка, Красногорівка, Досвідчене, Першотравневе, Мар'їнка та Новомихайлівка;
  • на Новопавлівському напрямку - в районах населених пунктів Новоукраїнка, Парасковіївка, Пречистівка, Павлівка та Ненудне.

На Запорізькому напрямку противник активних наступальних дій не вів. Вогневого ураження ворогом завдано у районах шістнадцяти населених пунктів. Серед них - Горіхів, Гуляйполе, Запоріжжя та Матвіївка.

На Південнобузькому напрямку обстріли з танків, мінометів та ствольної артилерії зазнали районів понад двадцять п'ять населених пунктів, поряд з лінією зіткнення.

Генштаб зазначає, що російські окупаційні війська продовжують зазнавати втрат у живій силі, озброєнні та військовій техніці. Тільки внаслідок вогневої поразки ворожого об'єкту в районі Золотого Луганської області противник втратив близько шістдесяти людей загиблими та пораненими, а також чотири одиниці військової техніки.

Російське військове керівництво старанно намагається приховати втрати особового складу у цій війні. Водночас політичне керівництво РФ продовжує пошук шляхів поповнення втрат у живій силі. Зокрема через узаконення залучення ув'язнених до участі у війні. За наявною інформацією, на розгляд Держдуми РФ внесено законопроєкт про зміни до Кримінального кодексу, де передбачається відбування покарання засуджених у районі ведення бойових дій.

На тимчасово захопленій території України російська окупаційна влада, грубо порушуючи правила ведення війни та прав людини, активізувала заходи щодо примусової мобілізації чоловічого населення призовного віку для поповнення втрат російських військових частин. Для своєчасного виконання мобілізаційних заходів та придушення опору місцевого населення до міст Бердянська та Мелітополя прибули додаткові підрозділи Росгвардії.

За добу Сили оборони України відбили атаки противника в районах населених пунктів Козача Лопань, Бахмут, Весела Долина, Зайцеве та Першотравневе.

Для підтримки дій наземних угруповань авіація Сил оборони протягом доби завдала 21 удар. Підтверджено ураження опорного пункту противника, 17 районів зосередження озброєння та військової техніки, а також 3 ЗРК противника. Крім того, підрозділи ППО збили один БПЛА.

Ракетні війська та артилерія вразили 4 командні пункти, 4 райони зосередження живої сили, озброєння та військової техніки. Також до зони ураження потрапили 2 склади з боєприпасами.

Читайте також: Три важливі аспекти: у ЗСУ розповіли, чому звільнення Лимана має велику вагу

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк