08.10.2022, 16:59

"Професійна робота": чому вибух на Кримському мості - не спонтанна, а добре підготовлена акція

крымский мост

З технічного погляду, вибух, який сьогодні, 8 жовтня, стався на Кримському мості, було виконано майстерно. Вражені вразливі місця конструкції.

Інженерний аналіз оприлюднив Telegram-канал "Добрый Шубин", передає Час Пік.

"Конструкція мосту стоїть на залізобетонних опорах. Не буду вдаватися у проблеми зі сваями та геологією - тому, що ця проблема буде вилазити дуже тривалий час. Зараз нас цікавлять уразливі місця конструктиву, які принесуть нам користь вже сьогодні. Міст побудовано з максимально можливою для промисловості рф відстанню між опорами. Тобто, секція мосту має максимально можливу для промисловості рф довжину. Секції міст має трьох типів конструкції: сталеві, сталезалізобетонні, комбінована (арка над суднохідним каналом). Усі ці типи конструкцій не люблять перегріву, бо метал втрачає здатність нести навантаження", - йдеться у поясненні.

Водночас на мосту саме й стався спалах зі стаціонарним джерелом високої температури. Епіцентр пожежі охопив кілька місць стику конструкцій, де найвразливіше місце.

"Але це не все. Місце (пожежі) вибуху обрано так, що гасити максимально незручно. Здається, що сценарії пожежних команд хтось прорахував заздалегідь. Це справді крута, професійна робота, вітаю. Упевнений, що ця операція займе своє місце в історії диверсій" , - зазначає Telegram-канал.

Незважаючи на те, що росіяни повідомляють про незначні пошкодження моста, все ж таки доведеться робити аналіз металу конструкцій та стиків конструкцій. І лише за результатами аналізу буде зрозуміло, як проводити відновлювальні роботи. Якщо температурним впливом пошкоджені болти секцій, цілком можливо, заміна займе багато часу. Крім того, передбачається, що від вибуху з ладу вийшли датчики контролю стану конструкції. А це означає, що система моніторингу конструкцій "мертва".

Також, Telegram-канал звертає увагу на те, що могла бути пошкоджена арка над судноплавним каналом.

"Якщо її знищіти - судохідний канал буде заблоковано. Якщо це зробити у потрібний час - це мат для підкріплення окупаційних військ у Криму. Але я нарахував ще десь з десяток вразливих місць конструкції мосту та його інфраструктури. Тобто, варіантів у ЗСУ - більш, ніж достатньо", - підсумовує Telegram-канал і додає, що вибух Кримського мосту - колективне попередження України та Заходу.

Читайте також: Вибух на Кримському мості - фіксація остаточного перелому у війні, РФ війну програла, - політолог

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк