14.10.2022, 20:37

Війна в Україні: оперативна інформація станом на вечір 14 жовтня

всу

233 добу український народ героїчно протистоїть російському збройному вторгненню. РФ продовжує ведення війни проти України.

Про ситуацію на фронтах станом на вечір 14 жовтня повідомив Генштаб ЗСУ у Facebook, передає Час Пік.

За даними Генштабу, противник продовжує зосереджувати зусилля на спробах реалізації своїх планів щодо виходу на адміністративний кордон Донецької області, а також утриманні захоплених районів Харківської, Луганської, Запорізької, Миколаївської та Херсонської областей. Ворог не припиняє завдавати ударів по критичній інфраструктурі та цивільним об'єктам України. Протягом поточної доби постраждала інфраструктура та мирні громадяни населених пунктів Костянтинівка, Чумаки, Лебединський, Запоріжжя, Давидів Брід, Мирне та Очаків.

Противник використовував крилаті, авіаційні, зенітні керовані ракети та ударні БПЛА іранського виробництва. Всього за цю добу окупанти завдали трьох ракетних і десяти авіаційних ударів, здійснили до десяти обстрілів із РСЗВ.

На Волинському та Поліському напрямках ситуація без істотних змін. Керівництво Білорусі продовжує надавати допомогу РФ для здійснення військової агресії на території України. За наявною інформацією, черговий ешелон із озброєнням, військовою технікою та боєприпасами прибув із Гомеля на тимчасово окуповану територію АР Крим.

Також противник робив обстріли:

  • на Сіверському напрямку - з мінометів та ствольної артилерії в районах населених пунктів Українське та Атинське Сумської області;
  • на Слобожанському напрямку - з мінометів, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Стрілечя, Червоне, Огурцове, Вовчанськ, Зелене, Стариця, Дворічна та Гряниківка;
  • на Краматорському напрямку - з артилерії різних типів в районах населених пунктів Первомайське, Надія, Новоєгорівка, Ольгівка, Греківка, Ямполівка, Терни, Зарічне, Торське;
  • на Бахмутському напрямку - з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії по районах понад п'ятнадцять населених пунктів вздовж усієї лінії зіткнення. Зокрема Сіверськ, Білогорівка, Григорівка, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Костянтинівка, Опитне, Іванград;
  • на Авдіївському напрямку - з танків і різнокаліберної артилерії в районах населених пунктів Бердичі, Авдіївка, Первомайське, Водяне, Опитне, Невельське та Мар'їнка.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник наступальних дій не вів, продовжує облаштовувати позиції для оборони. Обстріляв із мінометів, ствольної та реактивної артилерії понад 20 районів населених пунктів. Серед них - Новоселка, Времівка, Новопіль, Ненудне, Золота Нива, Вугледар, Кам'янське та Білогір'я.

На Південнобузькому напрямку вогневого ураження зазнали райони понад тридцяти населених пунктів уздовж лінії зіткнення. У тимчасово зайнятому місті Херсон окупанти вилучили з місцевого річкового порту 13 з 15 плавзасобів баржового типу для перевезення особового складу та техніки через річку Дніпро.

На тимчасово окупованій території Криму окупаційна влада видала наказ, у якому визначили порядок евакуації музеїв. Зокрема, для музеїв затверджено плани внутрішньої (в межах окупованого регіону) та зовнішньої евакуації (на територію РФ). Першочерговій евакуації підлягають експонати, які мають найбільшу матеріальну цінність.

За уточненою інформацією, підтверджено знищення великої кількості особового складу супротивника за попередні дні. Так, внаслідок ефективних дій Сил оборони в районах населених пунктів Хлібодарівка Донецької області, Токмак Запорізької області та Токарівка Херсонської області, окупанти втратили до 150 людей загиблими та близько 100 пораненими. Також знищено 3 комплекси С-300 та до 10 одиниць іншого озброєння та військової техніки.

За попередньою інформацією, в районі залізничної станції в місті Антрацит Луганської області ЗСУ знищили значну частину озброєння та військової техніки противника, що транспортувалася залізничним транспортом. Число та характер пошкоджень уточнюються.

Протягом цієї доби авіація Сил оборони завдала тринадцяти ударів. Підтверджено поразку дванадцяти районів зосередження озброєння та військової техніки, а також одного ЗРК противника.

Ракетні війська та артилерія вразили три пункти управління, вісім районів зосередження живої сили, озброєння та військової техніки, три склади боєприпасів.

Читайте також: Система ППО IRIS-T вже працює на південному напрямку, - Повітряні сили

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк