06.11.2022, 08:45

В Україні оновили правила бронювання працівників під час мобілізації

мобилизация, война в Украине

Верховна Рада України ухвалила у другому читанні та в цілому Урядовий проєкт змін до Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". 

Верховна Рада України 4 листопада ухвалила у другому читанні та загалом Урядовий проєкт змін до Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". Про це ]]>повідомляє ]]>Міністерство економіки України, передає Час Пік.

Законопроєкт ]]>№7687]]> підтримало 290 депутатів. Ключовим моментом є те, що можливість бронювання працівників недефіцитних військових спеціальностей отримають підприємства, які дійсно є критично важливими для економіки.

Як підкреслила перший віце-прем'єр-міністр - Міністр економіки України Юлія Свириденко, рішення сприятиме відновленню економіки країни, посиленню економічної, продовольчої, енергетичної безпеки, відбудові нашої держави, збільшенню надходжень до бюджету, а отже - спроможностям України фінансувати видатки на оборону/ЗСУ, відновлення країни, і підтримку громадян у цей складний період.

"Ухвалено рішення, якого надзвичайно потребувала українська економіка. Оновлені правила бронювання працівників дозволять зберегти кадровий потенціал та здатність нормально працювати підприємствам, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення. При цьому буде збережено та навіть посилено обороноздатність країни. Адже стабільно функціонуючий «другий фронт» стане ще більш надійною опорою для ЗСУ", - зазначила Свириденко.

Згідно розроблених Міністерством економіки та ухвалених змін до закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», бронюванню підлягають військовозобов’язані, які працюють:

  • на підприємствах, в установах і організаціях, яким встановлено мобілізаційні завдання (замовлення), у разі якщо це необхідно для виконання встановлених мобілізаційних завдань (замовлень);
  • на підприємствах, в установах і організаціях, які здійснюють виробництво товарів, виконання робіт і надання послуг, необхідних для забезпечення потреб Збройних Сил України, інших військових формувань;
  • на підприємствах, в установах і організаціях, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період. Критерії та порядок, за якими здійснюється визначення підприємств, установ і організацій, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період, встановлюються Кабінетом Міністрів України;
  • в органах державної влади, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, у разі якщо це необхідно для забезпечення функціонування зазначених органів.

Уряд має в найкоротший термін привести свої нормативно-правові акти та забезпечити приведення міністерствами та іншими органами виконавчої влади їх актів у відповідність до Закону.

Цей Закон набирає чинності після підпису Президента з дня, наступного за днем його опублікування.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк