06.11.2022, 21:49

В Україні створили єдиний координаційний центр допомоги переселенцям "ВПО України"

Ольга Станішевська | Всі новини автора

5 листопада в Києві та Борисполі презентували громадську організацію "ВПО України". В цей день кілька сотень родин також отримали продуктові набори, одяг, предмети гігієни.

В двох містах переселенці з Луганської, Донецької, Запорізької, Херсонської областей мали змогу отримати допомогу. Прийшла сюди й Олександра з Сєвєродонецька. Разом з батьками вона зараз живе у Борисполі, каже що дуже хочу додому, але не поїде, поки не звільнять місто.

"Квартири були у мене та батьків. У нас забрали наш дім, у нас забрали роботу. У нас було все – не потрібно було побиратися як тут. У нас забрали наше життя" – каже жінка. 

Тетяна з міста Золоте, що теж на Луганщині зараз живе з батьком на старшим сином в орендованій квартирі. 

"В Золотому нема світла, газу, води. Але будинок наш цілий стоїть. Я боюся, що нам нікуди буде вертатися. Але сподіваюсь, що наш звільнять та ми поїдемо додому. У мене син працював у газовій службі, і йому вже телефонували та питали, чи поїде він на відновлення району. І він сказав, що поїде", – говорить Тетяна.

Але поки більша частина Луганщини зараз окупована росіянами. Повертатися нікуди, тож розраховують на допомогу. 
Громадська організація «ВПО України» створена групою народних депутатів – Сергієм Козирем, Максимом Ткаченком та Русланом Горбенком. 

За словами Руслана Горбенко, організація об'єднає зусилля та координуватиме допомогу переселенцям по всій країні.

"У нас зараз три фронти. Перший фронт – там де нас обороняють збройні сили, другий фронт економічний. Ми бачимо, що ворог б'є по об'єктах енергетичної інфраструктури. Третій фронт – це фронт переселенців. Нас 5 мільйонів і ми повинні один одному допомагати, – розказує Руслан Горбенко.

З перших днів широкомасштабної агресії Росії вони з групою активістів надавали допомогу  жителям Луганської та Донецької областей, а також допомагали ЗСУ. Незабаром стало зрозуміло, що допомоги потребують не тільки ВПО зі сходу, а й переселенці з Харкова, Херсона, Мелітополя, Миколаєва. З розширенням географії адресатів гуманітарної допомоги постала необхідність створення громадської організації, яка зможе охопити більшу кількість переселенців та ефективніше координувати допомогу людям по всій Україні.

Крім того, депутати отримали безліч звернень переселенців із проханнями про об'єднання всіх ВПО в єдину організацію, яка відстоюватиме інтереси та вирішуватиме проблеми всіх переселенців.

"Представництва громадської організації будуть розташовані по всій Україні. Центральний офіс знаходиться в Києві на Кудряшова,20 та працює з 9.00 до 18.00. З 15 листопада працюватиме юрист для консультації з усіх програм для переселенців", – говорить Максам Ткаченко.

"Усім переселенцям необхідні не тільки гуманітарна допомога, а й розуміння того, що вони не залишилися віч-на-віч зі своїми проблемами – у них є тил і підтримка тих, хто вже побував у подібній ситуації", - додав Сергій Козир.


 

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: