22.11.2022, 22:52

В Україні ще належить звільнити й відновити близько 2 тисяч населених пунктів, - Зеленський

Марина Началова | Всі новини автора

Сили оборони України вже звільнили від російської окупації понад 1800 населених пунктів, потрібно звільнити ще близько 2000.

Про це сказав президент Володимир Зеленський під час звернення до 104-го Конгресу мерів і голів муніципалітетів Франції, передає Час Пік.

Він зазначив, що російська війна вдарила по всій території України, але окупантам тимчасово вдалося захопити частину території десяти областей.

"Що таке десять областей України? Це понад 11 тисяч населених пунктів. З цих 11 тисяч – лише уявіть – загальна кількість міст і сіл України, які потрапили під окупацію, – більш як 3700. Це й великі міста, і маленькі містечка. І давні міцні селища, і села всього лише на кілька будинків", - сказав Зеленський.

За його словами, в усіх цих населених пунктах - повна відсутність будь-яких можливостей нормально й вільно жити.

"Нам вдалося звільнити від російської окупації вже понад 1800 населених пунктів. І наслідки окупації всюди дуже схожі. Все, що російські солдати встигли замінувати, вони замінували. Все, що окупанти встигли пограбувати, вони пограбували. Загалом по Україні сотні тисяч будинків зруйновані чи пошкоджені обстрілами, тисячі соціальних обʼєктів. Окупанти залишають по собі повністю зруйновану інфраструктуру", - заявив президент.

"А загалом міст і сіл, які нам іще належить звільнити й відновити, ще близько 2 тисяч. Мінімум десятки з них зруйновані ударами російської армії повністю, як Маріуполь чи Волноваха", - зазначив Зеленський.

Він підкреслив, що Росія здійснює ракетний терор і хоче зробити з усією територією України те, що вона робить з окупованими містами й селами.

"Щоб пройти цю зиму й не дати Росії перетворити холод на знаряддя терору та підкорення, ми потребуємо багатьох речей – від генераторів різної потужності до «Старлінків». Для нас це не просто питання про техніку. Для України це захист від терору. Так само, як допомога з розмінуванням або обладнанням для пожежників і рятувальників, для наших медиків, яка вже надається на рівні французьких міст і муніципалітетів, надання генераторів і конкретних систем звʼязку. Це абсолютно чіткий захист людей. Я закликаю вас також бути дуже конкретними! Конкретними в допомозі. І підтримати захист від терору наших міст і громад", - сказав президент.

Нагадаємо, напередодні Зеленський виступив на Парламентській асамблеї НАТО.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: