30.11.2022, 18:35

Війна в Україні: оперативна інформація станом на вечір 30 листопада

война в украине

280-ту добу український народ героїчно протистоїть російському збройному вторгненню. РФ продовжує проведення повномасштабної війни проти України.

Про ситуацію на фронтах станом на вечір 30 листопада повідомив Генштаб ЗСУ у Facebook, передає Час Пік.

За даними Генштабу, противник зосереджує зусилля на стримуванні дій підрозділів Сил оборони, здійснює інженерне обладнання оборонних рубежів та позицій, на Бахмутському напрямі продовжує наступальні дії. Продовжується переміщення особового складу та військової техніки противника для комплектування підрозділів, які зазнали втрат.

За добу окупанти завдали 2 ракетних ударів по цивільних об'єктах населеного пункту Комишуваха Запорізької області. Здійснили 20 авіаударів по позиціям ЗСУ, а також по населеному пункту Білогір'я Запорізької області. Крім того, обстріляли із РСЗВ Херсон. Зберігається загроза ворожих ракетних ударів по об'єктах енергетичної системи та критичної інфраструктури на всій території України.

  • На Волинському та Поліському напрямах обстановки без істотних змін, ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено. На полігонах Білорусі триває підготовка окремих підрозділів противника.
  • На Сіверському напрямку ворог здійснив мінометний та артилерійський обстріл населених пунктів Середина Буда, Білопілля, Будки та Краснопілля Сумської області.
  • На Слобожанському напрямку противник продовжує утримувати військові підрозділи у прикордонних районах Білгородської області. Обстрілам з мінометів, ствольної та реактивної артилерії зазнали райони населених пунктів Ветеринарне, Козача Лопань, Висока Яруга, Стрілеча, Глибоке, Стариця, Огирцеве, Бударки, Чугунівка, Петро-Іванівка та Дворічна
  • На Куп'янському та Лиманському напрямках противник веде оборону. Обстріляв з танків та різнокаліберної артилерії райони населених пунктів Первомайське, Кислівка, Котлярівка, Табаївка, Крохмальне, Берестове та Дружелюбівка Харківської області та Стельмахівка, Макіївка, Площанка, Невське та Краснопопівка у Луганській області.
  • На Бахмутському напрямі противник продовжує зосереджувати основні зусилля веденні наступальних дій. Обстріли зазнали об'єктів у районах населених пунктів Верхньокам'яне, Спірне, Виїмка, Білогорівка, Яківлівка, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Часів Яр, Опитне, Кліщіївка, Північне, Залізне та Нью-Йорк.
  • На Авдіївському напрямку окупанти намагаються покращити тактичне становище. Вогневого ураження з танків та артилерії різних типів зазнали районів населених пунктів Авдіївка, Водяне, Першотравневе, Невельське, Красногорівка, Мар'їнка та Новомихайлівка Донецької області.
  • На Новопавлівському напрямку ворог веде оборонні дії. Артилерійської вогневої поразку зазнали райони населених пунктів Вугледар, Богоявленка, Пречистівка та Велика Новосілка на Донеччині.
  • На Запорізькому напрямку ворог також обороняється. Обстріляв райони населених пунктів Загірне, Оріхів, Новоандріївка, Малі Щербаки та Плавні Запорізької області. Під безпосередне вогневе ураження потрапило місто Нікополь Дніпропетровської області.
  • На Херсонщині ворог веде позиційну оборону. Здійснив обстріл з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії позицій ЗСУ. Ворог не припиняє обстріли передмість та Херсона.

З метою поповнення поточних втрат підрозділів російських окупаційних військ у першому кварталі 2023 року заплановано достроковий випуск курсантів із вищих військових навчальних закладів РФ. Крім того, на території РФ тривають підготовчі заходи щодо проведення чергової хвилі мобілізації, запланованої на січень-лютий 2023 року.

У місті Хрустальний тимчасово окупованої території Луганської області російська окупаційна влада оголосила про завершення мобілізації. Водночас окупанти продовжують патрулювання міста, на виїздах із населеного пункту проводиться ретельна перевірка всіх охочих виїхати.

Підтверджено ураження підрозділів противника у Запорізькій області протягом 28-29 листопада цього року. Так, у районі населених пунктів Інженерне, Пологи та Токмак втрати противника становили близько 100 осіб пораненими, знищено 5 одиниць військової техніки.

Авіація Сил оборони протягом поточної доби завдала 15 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, а також 2 удари по позиціях ЗРК противника. Українські ракетники та артилеристи за добу вразили 2 райони зосередження особового складу противника та важливий об'єкт окупантів.

Читайте також: Кулеба заявив про прогрес у переговорах щодо передачі Україні систем Patriot

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк