16.01.2023, 09:30

Кремль планує змінити хід війни в наступні півроку - ISW

война в Украине

Кремль готується до рішучих стратегічних дій протягом наступних шести місяців, щоб повернути собі ініціативу та покласти край низці оперативних успіхів України. Кремль готує принаймні два сценарії продовження війни проти українського народу.

Президент РФ почав публічно сигналізувати про підготовку до затяжної війни на початку грудня 2022 року, пообіцявши, що Росія виправить помилки своїх попередніх військових кампаній та створивши умови для затяжної війни в Україні. Про це ]]>йдеться ]]>в аналітичному звіті Інституту вивчення війни ISW, повідомляє Час Пік.

"Росія не змогла досягти більшості своїх основних оперативних цілей в Україні за останні одинадцять місяців. Російським військам не вдалося захопити Київ, а також Донецьку та Луганську області, утримати завоювання в Харківській області або утримати стратегічне місто Херсон. Російська авіаційно-ракетна кампанія під командуванням генерала армії Сергія Суровікіна наприкінці 2022 року, націлена на найважливішу інфраструктуру України, також не дала значних оперативних результатів та не деморалізувала українське суспільство, як, ймовірно, мав намір Кремль", - йдеться у звіті ISW.

Як зазначають аналітики ISW, Путін та високопоставлені кремлівські чиновники продовжують повторювати, що Росія не відмовилася від своїх максималістських цілей, незважаючи на поразки на полі бою. З'являються свідчення того, що він змінює аспекти підходу РФ до війни.

Експерти припускають, що "рішучі стратегічні дії Росії" у 2023 році можуть проявлятися в кількох можливих варіантах, які не є взаємовиключними.

За першим сценарієм російські війська можуть спробувати провести великий наступ в районі Луганської області.

"Повне захоплення Донецької та Луганської областей залишається офіційними військовими цілями Кремля і входить до найбільш досяжних (хоч і дуже складних) цілей Росії, враховуючи, що з логістичного погляду Донецька та Луганська області є територіями, які Росії найлегше захопити. З 2022 року російські сили перекидають додаткові сили до Луганської області та проводять інші важливі заходи, які, за оцінкою ISW, можуть підтримати наступальну операцію у Луганській області", - йдеться у звіті ISW.

У той же час, на думку аналітиків ISW, російські війська навряд чи проведуть наступ на півдні України у Херсонській чи Запорізькій областях, де "російські сили надають пріоритет оборонним операціям".

За другим сценарієм, російську оборонну операцію буде застосовано з метою розгрому та використання українського контрнаступу.

"Наприкінці 2022 року Кремль перекинув значні військові частини з південного (херсонського) напрямку до Луганської області та створив польові укріплення у Луганській області, а також у Білгородській та Курській областях РФ...

Росія прагне убезпечити Донецьку та Луганську області – території, які російський уряд (незаконно) оголосив своєю територією, – та уникнути ще однієї значної поразки, такої як розгром у Харківській області чи відхід з Херсона.

Російські сили можуть спробувати успішно відбити контрнаступ України та позбавити Україну ініціативи, знищивши значну частину механізованих українських сил. Такі успішні рішучі дії РФ можуть потім дозволити російським силам розвинути контрнаступ, щоб використати дезорганізовані та виснажені українські сили", - йдеться у звіті ISW.

На думку аналітиків ISW, ці сценарії не виключають одне одного.

Читайте також: Загроза повторного нападу з території Білорусі є реальною: думки

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк