25.01.2023, 07:25

Зеленський підписав закон про посилення відповідальності військовослужбовців

Зеленский подписал закон об усилении ответственности военнослужащих

Президент України Володимир Зеленський підписав закон про посилення відповідальності військовослужбовців в умовах воєнного стану або у бойовій обстановці.

Президент України Володимир Зеленський 24 січня підписав законопроєкт, який посилює кримінальну відповідальність військовослужбовців. Згідно з інформацією, поданою у картці законопроєкту ]]>№8271]]> на сайті Верховної Ради, документ повернули до парламенту за підписом глави держави, повідомляє Час Пік.

Верховна Рада на засіданні 13 грудня 270 голосами підтримала законопроєкт №8271 про посилення відповідальності за військові злочини. Того ж дня його було підписано спікером парламенту Русланом Стефанчуком та направлено на підпис главі держави.

Йдеться про посилення відповідальності за самовільне залишення військової частини чи місця служби, дезертирство, самовільне залишення поля бою або відмову діяти зброєю, непокору та невиконання бойових наказів, погрози чи насильство щодо начальства.

Збільшено строки та штрафи за порушення, запроваджується огляд військовою службою правопорядку резервістів та військовозобов'язаних на факт сп'яніння.

Законопроєкт, зокрема, виключає можливість звільнення військовослужбовців від покарання чи призначення більш м'якого покарання, ніж передбачено чинним Кримінальним кодексом України.

Нагадаємо, 15 грудня на сайті президента було опубліковано петицію із закликом накласти вето на закон, яка за першу добу набрали 28 тис підписів. Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний 19 грудня виступив на підтримку змін до законодавства щодо посилення відповідальності військовослужбовців.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк