04.02.2023, 20:54

"Вперше за рік свіжий фрукт. Навіть страшно": Звільнені з полону українські захисники розповіли, чим їх годували у російських в'язницях

Ольга Ранська | Всі новини автора
доброволець

Сьогодні з російського полону додому повернулися 116 захисників України – воїни ЗСУ, Національної гвардії, тероборони, ВМС, прикордонники, ДСНС. Опинившись на рідній землі, хлопці поділилися враженнями від "гостинного" утримування їх у російських в'язницях.

Як повідомляє Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими, 23 звільнених оборонця мають поранення або хворі, дехто втратив кінцівки внаслідок обморожень. Наймолодшому з визволених воїнів нещодавно виповнився 20 років, найстаршому – 62 роки.

Про нелюдські умови утримування у російському полоні українські захисники розповіли у короткій розмові з журналістами.

Максим Колесников, доброволець, який захищав Київщину, зізнався, що в полоні майже рік не бачив свіжих фруктів. Фото Максима Колесникова опублікував Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненим.

"Вперше за рік свіжий фрукт. Навіть страшно... Офігенно. Це офігенно", – поділився враженнями доброволець.

Відомий блогер Роман Шрайк опублікував довоєнне фото бійця, яке красномовно розповідає про умови, в яких хлопці вимушено знаходилися декілька місяців:

Інші захисники України у короткій розмові з журналістами також розповіли, чим їх годували у російських в'язницях:

"Шкаралупа з паростками, залита олією, або водичка з капустою", – каже один з бійців.

"Обмішка запарена зранку та дві картошини на вечір... Дуже важкі умови були", – розповідає інший. (Обмішка — висівки або дерть, які підмішують у корм тваринам – прим. ред.)

Президент України Володимир Зеленський у своє традиційному відеозверненні до українців наголосив, що робота з повернення наших захисників з російського полону додому не припиняється ні на хвилину:

"Маємо добру новину: ще 116 українців звільнені з російського полону. Із них 114 – рядові та сержанти, двоє – офіцери. Воїни нашої армії, Національної гвардії, тероборони, ВМС, прикордонники, ДСНС. Ми незмінно працюємо для того, щоб повернути додому всіх наших людей, які утримуються в російській неволі. І я щасливий – щоразу, коли це вдається.

Загалом від 24 лютого нашій команді вдалося повернути вже 1762 українців і українок з російського полону. І я дякую також усім, хто задіяний у допомозі цим нашим людям після їхнього повернення", – сказав Президент.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк