21.02.2023, 21:18

Переселенцям хочуть спростити умови погашення споживчих кредитів, але це торкнеться не всіх

кредит

Український уряд виступив з ініціативою спростити умови погашення окремих споживчих кредитів для ВПО та осіб, які проживають у зоні бойових дій.

Про це ]]>повідомляє]]> прес-служба Мінреінтеграції, передає Час Пік.

У вівторок, 21 лютого, уряд підтримав розроблені Мінреінтеграції законопроєкти, які передбачають полегшення умов погашення окремих видів споживчих кредитів.

"Передусім йдеться про кредити, які споживачі приймали на такі цілі як лікування, ремонт житла, придбання побутової техніки, відпочинок, навчання тощо. Такі кредити не передбачають заставу у вигляді нерухомого або рухомого майна. Але відсоткова ставка за ними часто надвисока: 50-100% річних", - йдеться у повідомленні.

Дія законопроєктів поширюється на всі споживчі кредити, крім:

  • вже реструктуризованих чи погашених
  • взятих з метою придбання житла чи автомобіля,
  • тих, що мають низьку річну відсоткову ставку.

Законопроєкти, розроблені Мінреінтеграції, пропонують на період військового стану та протягом 30 днів після нього запровадити обов'язкову реструктуризацію за такими споживчими кредитами. При цьому позичальники повинні:

  • перебувати на обліку як ВПО,
  • постійно проживати або виїхати з території, на якій ведуться (велися) бойові дії, або ТОТ,
  • не мати простроченої заборгованості на 24 лютого 2022 року.

Дані категорії громадян зможуть скористатися механізмом реструктуризації, якщо:

  • державна та соціальна матеріальна допомога та/або пенсійне забезпечення, а також благодійна допомога є єдиним джерелом доходу споживача та членів його сім'ї;
  • споживач або член його сім'ї є особою з інвалідністю внаслідок війни та сукупний розмір доходу споживача та членів його сім'ї не перевищує розміру двох мінімальних заробітних плат.

Крім того, пропонується встановити, що на період воєнного стану та протягом 30 днів після нього кредитору та колекторській компанії забороняється вживати заходів щодо врегулювання простроченої заборгованості по відношенню до споживачів. Також було підтримано зміни до Податкового кодексу, які припускають, що отримані внаслідок такої реструктуризації доходи не оподатковуються.

Зазначається, що ухвалені на засіданні уряду проєкти законів найближчим часом будуть внесені до Верховної Ради.

Читайте також: В Україні планують перевірити всіх одержувачів пенсії: кому можуть урізати пенсії або зовсім позбавити виплат

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк