26.03.2023, 08:20

В Україні відзначають День Національної гвардії: історія свята

Віктор Білий | Всі новини автора

Сьогодні, 26 березня, в Україні відзначають День Національної гвардії, який було створено згідно з Указом Президента №148/2015 від 18 березня 2015 року.

Свято присвячене всім тим, хто докладає зусиль для безпеки громадян України, навіть у цей нелегкий для нас час. Наразі Нацгвардія бере участь в обороні країни в умовах російської агресії та повномасштабної війни.

Історія свята

Перший указ про формування Республіканської гвардії було підписано у серпні 1991 року. У розпорядження Верховної Ради перейшли всі військові частини, які належали Міністерству внутрішніх справ колишнього Радянського Союзу та дислокувалися на території нашої держави. У листопаді ВРУ ухвалила закон про створення та регламент роботи Національної гвардії України. Закон було підписано Головою Верховної Ради України Леонідом Макаровичем Кравчуком.

Як самостійна силова структура Нацгвардія існувала з 1991 по 2000 роки й своє професійне свято відзначала 4 листопада, у день ухвалення Верховною Радою України 1991 року Закону України "Про Національну гвардію України".

У березні 2014 року було прийнято закон "Про Національну гвардію України", згідно з яким НГУ набула статусу військового формування з правоохоронними функціями, базою для формування особового складу якої стали підрозділи Внутрішніх військ та добровольці.

Вже з квітня 2014 року особовий склад Нацгвардії у взаємодії зі Збройними силами України брав участь в антитерористичній операції.

Підрозділи оперативного призначення НГУ були сформовані за структурою підрозділів Сухопутних військ та забезпечені необхідною бронетехнікою та озброєнням.

Нацгвардія здатна забезпечувати правопорядок та безпеку людей з урахуванням передового досвіду аналогічних формувань держав Європи та світу.

Безпосереднє військове керівництво Національною гвардією України здійснює командувач Національної гвардії України, яким зараз є генерал-лейтенант Юрій Лебідь. Він призначається та звільняється Верховною Радою України за поданням Президента України.

Із запровадженням воєнного стану Національна гвардія України підпорядковується Головнокомандувачу Збройних Сил України, крім військових частин (підрозділів), які здійснюють конвоювання та охорону дипломатичних представництв.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: