27.03.2023, 10:43

В Україні водіям готують "сюрприз": які нові штрафи можуть ввести у 2023 році

Иллюстративное фото / Открытый источник

В Україні у 2023 році можуть запровадити нові штрафи для водіїв. Один із них стосуватиметься вимоги переходу на зимову гуму, яка може стати обов'язковою.

В Україні хочуть зробити обов'язковою сезонну зміну шин. У Верховній Раді зареєстровано відповідний законопроєкт ]]>№8369]]>, що передбачає штраф за порушення. Зміни у правил дорожнього руху покликані підвищити безпеку на дорогах в осінньо-зимовий період, повідомляє Час Пік.

Законопроєкт передбачає заборону експлуатації з 1 листопада по 31 березня транспортних засобів допустимою масою до 3,5 тонни, не оснащених зимовими або всесезонними шинами на всіх колесах.

Для транспорту вагою понад 3,5 тонни в цей період обов'язковими стануть тільки зимові шини.

Також вносяться зміни до ч. 1 ст.121 Кодексу України про адміністративні правопорушення – запроваджується штраф за їзду на літній  гумі взимку. Його розмір становитиме 340 гривень.

Як йдеться у пояснювальній записці, через невідповідну сезону гуму та неврегульованість питання у чинній редакції Правил дорожнього руху відбувається значна кількість ДТП.

Поки що "Проєкт Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо безпеки транспортних засобів" відправлено на доопрацювання й перебуває на ознайомленні у профільному комітеті Верховної Ради.

Нагадаємо, зараз власникам транспортних засобів дозволено самостійно вирішувати, коли "перевзувати" авто в зимову гуму.

Варто зазначити, що сезонну зміну шин прописано в ПДР багатьох європейських країн. Зокрема, міняти гуму на зиму зобов'язують водіїв в Австрії, Німеччині та Чехії.

Окрім того, водіям загрожують штрафи за несправні габаритні вогні.

Правила дорожнього руху припускають, що перед початком руху водій має перевірити справність авто, у тому числі габаритні вогні.

Штраф за несправні "габарити" становить 340 гривень, більше того, можна втратити право керування на 3-6 місяців.

Читайте також: Укрзалізниця змінює правила перевезень та повернення квитків: що потрібно знати пасажирам

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: