29.03.2023, 19:25

Кінець 337-річного панування: УПЦ МП сьогодні залишає Києво-Печерську Лавру

Ольга Ранська | Всі новини автора
лавра карикатура

Після 337-річного панування у Києво-Печерскій Лаврі Московський патріархат залишає православний монастирський комплекс. Попри гучні заяви Кремля та відверто слабкі спроби протидії ченців УПЦ МП, сьогодні, 29 березня 2023 року - останній день їх перебування у Лаврі.

Розвиток подій, заяви сторін та скандали навколо виселення УПЦ МП з Лаври в матеріалі Час Пік.

Все почалося з листа в.о. директора заповідника Олександра Рудника від 10 березня 2023 року, на ім'я УПЦ МП, в якому говорилось про розірвання договору оренди.

"Національний заповідник "Києво-Печерська Лавра" розриває договір щодо використання Нижньої Лаври з Українською православною церквою Московського патріархату. Монастир УПЦ має залишити територію Лаври до 29 березня 2023 року", - йдеться в листі.

Ченці можуть залишитись у Києво-Печерській Лаврі, але не керівництво УПЦ МП, заявив 14 березня міністр культури Ткаченко. Він наголосив, що керівництво УПЦ МП має виїхати, інакше їх можуть виселити силою.

Наступного дня, 15 березня, митрополит УПЦ МП Павло, відомий також у народі як Паша "Мерседес", записав звернення до Президента України Володимира Зеленського з проханням не виселяти їх з Лаври.

А вже 18 березня митрополит Епіфаній ]]>звернувся]]> до ченців УПЦ МП: ті з них, хто визнає Томос і відкине владу Москви, продовжать служіння у Лаврі

"Ще раз закликаю братію Лаври сприяти процесу звільнення від московського ярма. Ми маємо єдину православну віру і належимо до єдиної Церкви Христової. Московська духовна влада в Україні неканонічна і всі бачать, як Кремль використовує її проти українського народу", - заявив глава ПЦУ.

Пізніше, 20 березня, до Офісу президента прибули найвищі ієрархи УПЦ МП. Як повідомляє пресслужба церкви, вони прибули до Офісу Президента України з метою донести до керівництва держави свою позицію.

Зеленський не прийняв у себе представників УПЦ МП, і таким чином ясно дав зрозуміти, що шляху назад немає.

ченці

23 березня Паша "Мерседес" заявив, що попри припинення договору оренди, ченці не залишать територію Києво-Печерської Лаври.

"Нам дали два тижні – до 29 березня – щоб ми виселилися з обителі. Ми не зможемо цього зробити з будь-якої причини. Тому що за 35 років братія зробила все, щоб упорядкувати життя обителі та паломників. У нас просто немає місця, куди це все (кухні, пральня) вивезти, а ми не маємо наміру щось залишати", – сказав митрополит Павло у відеозверненні.

Він також звернувся до вірян і заявив про "їхній обов'язок захищати святиню".

"Багато хто звинувачує, що ми здаємо обитель без бою. Приходьте, подивіться, це ваш обов'язок – захищати свою святиню разом з нами. Ми всі проти політичної партії, яка створена державою для чиїхось угод – ПЦУ. Ми не перейдемо – я думаю, що більшість. Тому не варто так трудитися ворогові, обурюючи уми й серця людини".

27 березня з'явились кадри з приміщень Києво-Печерської Лаври, де видно, що зі стін почали зникати ікони. Також стало зрозуміло, що служителі УПЦ МП збираються вивезти все, що можна буде взяти із собою.

У вівторок, 28 березня, Синод Православної церкви України звернувся до влади з проханням передати у відання ПЦУ об'єкти на території Києво-Печерської Лаври - пресслужба ПЦУ

ПЦУ

Сьогодні ж, 29 березня, на території Києво-Печерської Лаври віряни УПЦ (МП) зібрались на останнє богослужіння. Сьогодні також спливає договір оренди національного заповідника з церквою. Усі ченці УПЦ (МП) мають залишити територію Лаври.

Останній день МП у Лаврі

Після 337-річної перерви головний церковний символ України повертається під контроль держави та канонічної Православної церкви України.

Поки верстався матеріал, стало відомо, що Епіфаній вже призначив виконувача обов’язків намісника Києво-Печерської Лаври. Ним став архімандрит УПЦ Московського патріархату Авраамій (Лотиш), який перейшов до ПЦУ.

Авраамій

Новий намісник Києво-Печерської Лаври вже звернувся до братії монастиря. Він зазначив, що події, пов'язані з Лаврою, сталися через митрополита Павла та Синод.

"Замість діалогу - закритість і погрози. Замість усвідомлення необхідності правдиво, щиро і остаточно розірвати підлеглість Москві, що веде проти нас війну - туманні та половинчасті рішення і заяви, які кожен тлумачить як бажає. Замість пошуків шляхів єднання православних і примирення - розпалювання ворожнечі та протистояння", - сказав він.

Авраамій закликав визнати нову канонічну реальність існування в Україні Помісної Православної Церкви, якій надано Томос про автокефалію, яка має визнання Вселенського Патріарха і Помісних Церков, і має канонічно обраного Предстоятеля Епіфанія.

"Дорогі отці і браття! Закликаю вас залишитися в Лаврі в складі Помісної Православної Церкви України під омофором Блаженнійшого Митрополита Епіфанія. Готовий до спілкування з Вами та прагну разом з вами потрудитися для оновлення нашої обителі як справжнього монастиря і місця духовного оновлення для ченців та всіх вірних", - додав він.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк