02.04.2023, 08:03

"Треба буде пройти кола пекла": реакція мережі на продаж усіх рецептурних ліків тільки за рецептом

Минздрав, лекарства

В Україні з 1 квітня до придбання рецептурних препаратів додається цифровий інструмент – е-рецепт. Це нововведення викликало бурхливу реакцію українців. Поки МОЗ переконує, що зміни незначні, українці штурмують аптеки та залишають жорсткі відгуки та жарти у соцмережах.

В Україні з квітня продаж всіх рецептурних ліків здійснюється також за електронним рецептом. Електронний рецепт пошириться на всі готові лікарські засоби, які містяться у ]]>Державному реєстрі лікарських засобів]]>, та підлягають відпуску за рецептом лікаря, повідомляє Час Пік.

В останні дні березня в багатьох містах України люди вишиковувалися в черги перед аптеками, щоб встигнути закупити деякі ліки без рецептів, а сайт Tabletki.ua був перевантажений через наплив замовлень.

Суспільство бурхливо відреагувало на нововведення, у соцмережах можна знайти безліч обурених коментарів.

У МОЗ запевнили, що зміни незначні та поспішили спростувати основні міфи навколо нововведення.

Українців запевнили, що рецепт буде потрібний не на всі ліки, а лише для рецептурних препаратів. Ліки можна буде придбати як за паперовим, так і за е-рецептом. Для отримання електронного рецепту не потрібна декларація із сімейним лікарем. Виписати рецепт на рецептурний препарат зможе будь-який лікар – хірург, терапевт, кардіолог чи онколог.

Що робити пацієнтам, які мають хронічні захворювання і чи можна придбати ліки проти тиску, алергії, знеболювальні засоби, комбіновані оральні контрацептиви та контрацептиви екстреного застосування без рецепта – докладніше у роз'ясненні МОЗ.

Фахівці зазначають, що більшість препаратів мають побічну дію, і неконтрольований прийом ліків може спричинити додаткові проблеми зі здоров'ям.

У соцмережах українці дуже жорстко відреагували на продаж усіх рецептурних препаратів за рецептами.

Українці бояться, що нововведення лише посилить корупцію, що людям, особливо з хронічними чи серйозними захворюваннями, доведеться за кожним рецептом ходити по лікарями та просиджувати величезні черги.

Деякі переконані, що навантаження на лікарів сильно збільшиться, оскільки вони "цілодобово" повинні будуть виписувати рецепти. Інші зазначають, що до лікаря тепер стане важче потрапити, оскільки збільшаться черги з охочих отримати рецепт на потрібні ліки...

реакция сети на продажу всех рецептурных лекарств только по рецепту реакция сети на продажу всех рецептурных лекарств только по рецепту реакция сети на продажу всех рецептурных лекарств только по рецепту реакция сети на продажу всех рецептурных лекарств только по рецепту реакция сети на продажу всех рецептурных лекарств только по рецепту реакция сети на продажу всех рецептурных лекарств только по рецепту реакция сети на продажу всех рецептурных лекарств только по рецепту реакция сети на продажу всех рецептурных лекарств только по рецепту реакция сети на продажу всех рецептурных лекарств только по рецепту

На тлі новин про нововведення, у соцмережах також почали з'являтися фотожаби. Особливо дісталося "Німесилу" - популярному протизапальному засобу зі знеболюючим та жарознижувальним властивостями.

реакция сети на продажу всех рецептурных лекарств только по рецепту реакция сети на продажу всех рецептурных лекарств только по рецепту реакция сети на продажу всех рецептурных лекарств только по рецепту реакция сети на продажу всех рецептурных лекарств только по рецепту реакция сети на продажу всех рецептурных лекарств только по рецепту

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк