18.05.2023, 10:42

В Україні відзначають День вишиванки

В Украине отмечают День вышиванки

В Україні щороку третього четверга травня відзначають унікальне національне свято – День вишиванки. У 2023 році День вишиванки припадає на 18 травня.

День вишиванки в Україні – не офіційне, але дуже улюблене свято. Це свято самобутнє і не прив'язане до жодного державного чи релігійного, повідомляє Час Пік.

День вишиванки – свято, покликане зберегти українські народні традиції створення та носіння етнічного вишитого українського одягу – вишиванки.

Це досить молоде свято. В Україні День вишиванки з'явився в 2006 році. Ідею акції "Всесвітній день вишиванки" запропонувала студентка факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Леся Воронюк. Дівчина запропонувала одногрупникам вибрати один день й всім разом одягнути вишиванки. Її підтримали студенти та викладачі.

Сьогодні День вишиванки відзначають мільйони українців. І не лише в нашій країні, а й за її межами.

Хоча День вишиванки - молоде свято, історія вишиванки налічує кілька тисяч років. У вишитих візерунках фактично "прошитий" код української нації.

Наші предки вважали вишиванку святковим одягом, а не повсякденним. Вишиванка була оберегом. У далекому минулому вірили, що орнамент на вишиванці має захисні властивості.

До повномасштабного військового вторгнення РФ в Україні на свято організовували паради вишиванок, тематичні акції та флешмоби. З початком війни вишиванка стала одним із символів незламності українського народу.

В Украине отмечают День вышиванки

Цікаві факти про українську вишиванку

  • Українська вишиванка має дуже давнє походження. Численні дослідження показують, що вбрання з вишивкою створювали ще в VI ст.
  • Першим модником, який поєднав українську вишиванку зі звичайним одягом, став Іван Франко. Він стильно скомбінував вишиту сорочку з піджаком. Саме в такому вигляді письменника можна побачити на 20-гривневій купюрі.
  • Вишиванка - це святковий, а не повсякденний одяг. У будні українці носили так звані "буденки" - непомітні сорочки, а на свята одягали багато вишиті сорочки.
  • Вишивка наносилася насамперед з сакральною метою, як оберіг, захищаючи частини тіла, не закриті одягом. Деякі вишиванки спочатку створювалися як ритуально-обрядові.
  • Вишивка однієї сорочки може займати від двох тижнів до трьох років - в залежності від складності технік. У наш час дослідники вишивки налічують понад 200 старовинних швів на основі 20 технік вишивання (гладь, колосковий шов, вузлики, шнурочок, кручений шов, вирізання, виколювання, козлик, плетінка, мережка).
  • Найтонша вишивка "білим на білому" була поширена серед європейської знаті та української шляхти, яка носила вишиту таким чином нижню білизну та натільні сорочки.
  • Вишивати національний одяг раніше бралися тільки жінки, адже саме вони дарували виробу потужну позитивну енергетику. Зараз вишивають не тільки жінки, а й чоловіки.
  • У кожному регіоні України є своя техніка вишивання, орнамент і традиційні кольори вишиванки. Іноді навіть окремі села можуть похвалитися своїми особливими вишивками.
  • Найбільша кількість людей у вишиванках, яка зібралася в одному місці, була зафіксована в День Незалежності в 2011 р. в місті Рівне. На центральній площі міста тоді зібралося 6570 осіб у вишиванках. Ця цифра зафіксована в Книзі рекордів України.

Пропонуємо до перегляду:

Дивіться першу серію нового анімаційного серіалу "Хробаки", створеного лисичанською студією "Час Пікчерз продакшн". Невеличкі сатиричні історії веселих хробачків з інтригуючим сюжетом іноді дійсно нагадують реалії сьогодення, але запевняємо вас – це все вигадка автора;), інтерв'ю з яким можна почитати тут.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк