09.06.2023, 14:17

У Києві відбувся Форум "Освіта Луганської області: відновлення та реінтеграція"

Оксана Мовчан | Всі новини автора
освіта

Начальник Лисичанської міської військової адміністрації Валерій Шибіко та начальниця управління освіти Лисичанська Тетяна Худоба взяли участь у Форумі "Освіта Луганської області: відновлення та реінтеграція", який відбувся у Києві.

Про це повідомляє ]]>Лисичанська міська ВА]]>, передає Час Пік.

Учасники Форуму обговорили стан освіти Луганської області під час війни, питання відновлення та реінтеграції освіти деокупованих територій, а також організацію освітнього процесу, забезпечення прав на якісну і доступну освіту.

"Під час війни порушуються усі базові права, зокрема право дитини на освіту. Сьогодні в країні три мільйони дітей навчаються дистанційно. Тому треба говорити про гнучкі підходи до процесу навчання. Відновлення українськості починається з формування переконань у дитячому садочку та школі", - наголосила Яна Любимова, заступниця Керівника Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, яка також взяла участь у форумі "Освіта Луганської області: відновлення та реінтеграція".

Під час заходу було презентовано Стратегію відновлення та розвитку освіти Луганської області, спрямованої на подолання наслідків повномасштабного збройного вторгнення РФ на територію України у 2022 році та тимчасової окупації окремих регіонів Луганської області з 2014 року.

З 6000 вчителів з Луганської області на підконтрольну територію виїхали лише 2600, і це без урахування територій, окупованих у 2014 році, тож кадровий дефіцит буде дуже високий. Проте, Олена Караман, ректорка Луганського національного університету імені Тараса Шевченка, упевнена, що заклад спроможний  забезпечити усі потреби у підготовці фахівців.

Попри гостре обговорення питань справедливої оцінки діяльності освітян, які добровільно або за примусом, але пішли на співпрацю з окупаційною владою, усі однозначно висловились за те, що вчителі, які не зрадили Україну, мають стати менеджерами у сфері освіти на деокупованих територіях. Крім того, держава має запровадити механізми заохочення вчителів, які погодяться працювати. Насамперед забезпечення житлом та встановлення високої оплати праці.

Висловили свої думки з цього приводу й начальники міських військових адміністрацій: Рубіжанської – Андрій Юрченко, та Старобільської – Яна Литвинова: "На жаль не існує законодавчих норм щодо того, як діяти освітянам в умовах воєнного стану. Щодо педагогів-колаборантів або тих, хто залишився на окупованих територіях, але не пішов на співпрацю, рішення мають бути виваженими, але принциповими".

Народний депутат України Олексій Кузнєцов, який узяв участь у форумі, повідомив, що наразі Верховною Радою України саме опрацьовуються законопроєкти щодо перехідного правосуддя та переведення на українські стандарти освіти дітей, які вже дев’ять років навчаються за російськими програмами.

Захід відбувся у межах реалізації Швейцарсько-українського проєкту DECIDE – "Децентралізація для розвитку демократичної освіти".

Пропонуємо до перегляду:

Дивіться нову серію анімаційного серіалу "Хробаки", створеного лисичанською студією "Час Пікчерз продакшн". Невеличкі сатиричні історії веселих хробачків з інтригуючим сюжетом іноді дійсно нагадують реалії сьогодення, але запевняємо вас – це все вигадка автора;), інтерв'ю з яким можна почитати тут.

Читайте також:

"Гучно, але без прильотів": у мережі повідомляють про обстановку в окупованому Лисичанську

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк