21.08.2023, 07:40

Удари ЗСУ по глибоких тилах окупантів підривають бойовий дух російської армії, - ISW

В Брянске горит нефтебаза / Фото: SVTV NEWS

Українські удари по російських тилах явно підривають бойовий дух російських військ в Україні, що може загрожувати стабільності російської оборони на кількох критичних ділянках фронту.

Успішні українські удари по російських тилах завдають суттєвої шкоди морально-психологічному стану особового складу оккупантів. Про це ]]>йдеться ]]>в аналітичному звіті Інституту вивчення війни (ISW), повідомляє Час Пік.

На думку експертів, удари ЗСУ по тилах противника можуть викликати паніку та значно знизити боєздатність російських сил.

"Російські передові частини, особливо на півдні України, часто боролися з падінням бойового духу після українських ударів по тилах. Проблеми з моральним духом можуть швидко загостритися і поширитися серед російських передових підрозділів, якщо один із підрозділів під тиском вийде з ладу, що може спричинити паніку та значно знизити боєздатність інших російських сил. Прорвана російська передова частина загрожуватиме цілісності інших передових оборонних споруд, і такий прорив у російській лінії фронту створить уразливість, якою можуть скористатися українські сили.

Неможливо передбачити, коли і де російський підрозділ може зламатися під постійним тиском, але українські сили створюють умови, які б підвищували ймовірність такого розвитку подій", - йдеться у звіті ISW.

На думку аналітиків ISW, російським силам, ймовірно, не вистачає необхідних резервів для ротації або швидкої заміни частин, що вийшли з ладу, що робить обов'язковим збереження бойового духу в передових частинах.

Вразливість глибокого російського тилу помітили й в інформаційному просторі РФ.

"Українські удари по російських глибоких тилових районах викликають обурення в російському інформаційному просторі й спонукають до критики військового командування РФ, чого, ймовірно, прагне Україна", - йдеться у звіті ISW.

Аналітики ISW зазначають, що російські "військори" висловили гнів у зв'язку з нещодавніми українськими ударами по мосту через Керченську протоку, нічний удар по залізничному вокзалу Курськ, атакою БПЛА на авіабазу "Сольці" у Новгородській області. А також розкритикували Міноборони РФ за те, що у відомстві применшили серйозність пошкоджень літаків, що там базувалися.

Експерти ISW підкреслюють, що з військової точки зору пошкодження або навіть знищення двох літаків Ту-22М3 не приведе до значних наслідків. Але реакція російських провоєнних блогерів на атаку демонструє, як такі удари по тилу сприяють масштабнішим зусиллям України щодо погіршення бойового духу російських військових.

Пропонуємо до перегляду:

Презентуємо вам сьомий епізод анімаційного серіалу "Хробаки", присвячений "золотим рукам" та чавунним головам "видатних" науковців країни-агресора, які днями й ночами втілюють у життя "передові технології" розпилу грошей.

Серіал створено лисичанською студією "Час Пікчерс продакшн". Автор ідеї Vit Richer, інтерв'ю з яким можна почитати тут.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк