24.10.2023, 11:32

В Україні з 2024 року скасують заочну форму навчання у вишах: Кабмін ухвалив законопроєкт про реформу вищої освіти

Кабмин принял законопроект о реформе высшего образования

Кабінет Міністрів України запропонував на розгляд Верховної Ради законопроєкт щодо реформування системи вищої освіти для наближення її до стандартів, ухвалених у Європейському союзі.

Кабінет Міністрів підтримав законопроєкт про реформу вищої освіти в Україні. Про це 23 жовтня ]]>повідомив ]]>міністр освіти та науки Оксен Лісовий, передає Час Пік.

"Зміни у системі вищої освіти давно назріли...

Ми можемо заперечувати це, але справжня цінність вищої освіти в Україні знизилася. Тож відкладати зміни на потім вже просто неможливо. Діяти потрібно зараз, якщо ми хочемо, щоб якісна освіта стала ключем до трансформації країни", - написав Лисовий у Facebook.

Він повідомив, що 20 жовтня уряд запропонував на розгляд Верховної Ради законопроєкт, "що сприятиме розвитку індивідуальних освітніх траєкторій студентів та вдосконаленню освітнього процесу у вищій освіті".

Зміни, зокрема, передбачають, що:

  • У студентів-контрактників з’явиться можливість регулювати строки навчання. Вони зможуть управляти своєю річною навантаженістю у межах 30-80 кредитів ЄКТС на рік, тобто завершити бакалаврську програму за 3, 4, 5 або ж 6 років. Це створить більше можливостей для вибору та свободи студентів.
  • На бакалаврському освітньому рівні ЗВО зможуть створити міждисциплінарні програми - такі, де в межах однієї галузі вивчаються кілька спеціальностей. Студент вступає на галузь і після проходження двох курсів (або ж 60-120 кредитів ЄКТС) може обрати спеціальність у межах цієї галузі для подальшого навчання.
  • Замість заочної та вечірньої форм здобуття освіти впроваджуємо дистанційну, яка не потребує регламентації та відповідає європейській практиці. Студенти, які нині навчаються на заочній та вечірній формах, зможуть завершити своє навчання. А починаючи з 2024 року нові вступники вже обиратимуть або денну, або дистанційну форми здобуття освіти.

"Україні потрібні освічені громадяни, тому відмовляємося від заочки з 2024 року. Заочна форма навчання - радянський рудимент освіти. Дистанційне навчання показало себе ефективніше, ніж купування дипломів та освіта "для галочки", - ]]>написав ]]>у Telegram Віце-прем'єр-міністр – Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

Ключові нововведення – в Інфографіці.

Пропонуємо до перегляду:

"Гаага" - це десятий останній епізод анімаційного серіалу "Хробаки", присвячений невідворотності покарання для головного злочинця, де б він не ховався!

Серіал створено лисичанською студією "Час Пікчерс продакшн". Автор ідеї Vit Richer, інтерв'ю з яким можна почитати тут.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк