27.10.2023, 09:28

Сьогодні відзначають День української писемності та мови

Альона Тихоненко | Всі новини автора
писемність

Сьогодні, 27 жовтня, в Україні відзначають День писемності та мови. Цього дня усі охочі можуть долучитися до Всеукраїнського радіодиктанту.

Про це повідомляє Час Пік з посиланням на українські ЗМІ.

Цього року українці відзначають державне свято у нову дату. Його започаткували у 1997 році. З того часу і до цього року його святкували 9 листопада, у день пам'яті Нестора-літописця - автора "Повісті минулих літ".

У зв'язку з переходом Православної церкви на новоюліанський календар, президент України Володимир Зеленський підписав указ про перенесення дати на 27 жовтня.

Привітання сьогодні опублікували в пресслужбі Держприкордонслужби:

Як повідомляє "Уніан", щороку в цей День розпочинається Міжнародний конкурс ім. Петра Яцика, у якому беруть участь люди з 20 країн.

Однією з найважливіших традицій є написання радіодиктанту національної єдності. Його започаткувала команда Українського радіо у 2000 році.

Цього року текст написала українська поетеса Катерина Калитко. А читатиме його актор Олексій Гнатовський, який відомий завдяки ролі у фільмі "Довбуш".

Доєднатися до радіодиктанту може кожен охочий. Де можна дивитися трансляцію, читайте в нашому матеріалі.

Пропонуємо до перегляду:

Цей епізод присвячений "золотим рукам" та чавунним головам "видатних" науковців країни-агресора, які днями й ночами втілюють у життя "передові технології" розпилу грошей.

Серіал створено лисичанською студією "Час Пікчерс продакшн". Автор ідеї Vit Richer, інтерв'ю з яким можна почитати тут.

Наступний епізод анімаційного серіалу "Хробаки" розповідає про незламну боротьбу “бойових” комарів, бліх та гусаків з російськими загарбниками. Ви побачите всю правду без купюр про те, як “біомутанти” під керівництвом розвідки України взяли під повний контроль все, що відбувається на Росії, а її громадяни навіть не підозрюють про це…

Читайте також: Викладач з Луганщини Артур Пройдаков увійшов до десятки найкращих вчителів планети

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк