31.10.2023, 18:28

Зеленський підписав закон про виплати громадянам, які відремонтували зруйноване житло власним коштом

Президент України Володимир Зеленський підписав закон про виплати громадянам, які відремонтували зруйноване житло власним коштом.

Як пишуть у Мінреінтеграції, йдеться про зміни до закону №2923-IX, яким регулюється порядок виплати компенсацій громадянам, житло яких було пошкоджене чи зруйноване внаслідок російської агресії, передає Час Пік.

Відтепер її зможуть отримати українці, які зробили ремонт власним коштом.

Це буде третій етап комплексної програми відновлення житла, яка розпочнеться з 1 січня 2024 року.

Нагадаємо, перший етап передбачав ремонт пошкоджених будинків вартістю до 200 тисяч гривень. Під час другої можна отримати компенсацію за повністю знищене житло.

"Запуск третього етапу планували давно з огляду на відповідні запити від громадян, які зробили ремонт самостійно. Адже вони також претендують та мають право на державну компенсацію", - йдеться у повідомленні.

Механізм буде таким самим, як і в інших категоріях "єВідновлення":

  • спочатку потрібно подати заяву через додаток "Дія";
  • далі заяву розглядатиме відповідна комісія;
  • після цього заявнику визначатиме розмір виплати.

При визначенні розміру компенсації комісія орієнтуватиметься на акт первинного огляду пошкодженого житла, який провадиться після пошкодження будівлі, а також чек-лист із встановленою вартістю будматеріалів та робіт, затверджений Кабміном. Жодних чеків, розписок, фото- відеофіксацій чи інших доказів не потрібно для отримання компенсацій за зроблений ремонт. За бажанням вони можуть бути додатково надані комісії, але не обов'язкові.

Пропонуємо до перегляду:

Цей епізод присвячений "золотим рукам" та чавунним головам "видатних" науковців країни-агресора, які днями й ночами втілюють у життя "передові технології" розпилу грошей.

Серіал створено лисичанською студією "Час Пікчерс продакшн". Автор ідеї Vit Richer, інтерв'ю з яким можна почитати тут.

Наступний епізод анімаційного серіалу "Хробаки" розповідає про незламну боротьбу “бойових” комарів, бліх та гусаків з російськими загарбниками. Ви побачите всю правду без купюр про те, як “біомутанти” під керівництвом розвідки України взяли під повний контроль все, що відбувається на Росії, а її громадяни навіть не підозрюють про це…

Читайте також: Як отримати компенсацію за житло, пошкоджене внаслідок російської агресії: інструкція

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк