31.12.2023, 19:59

Більшість біженців говорить, що хоче повернутись в Україну, але повернеться близько третини — соціолог

біженці

Керівник соціологічної служби Рейтинг, Олексій Антипович, висловив свою думку щодо намірів українських біженців про повернення на батьківщину. На його думку, більшість заявляють про бажання повернутися, але реально це зробить лише близько третини з них.

Про це він повідомив у своєму інтерв'ю для BBC Україна, передає Час Пік.

"Людина, яка не живе на території України під час війни, почувається значно безпечніше. Вона, може, дещо обмежена в матеріальному плані, у побутовому комфорті. Але у неї це заміщається іншими речами, основа яких — це безпека. … Людина, яка живе за кордоном, заміщає свій дискомфорт від переїзду певними позитивами. Її дитина ходить в хорошу школу, вчить іноземну мову, буде жити за кордоном, матиме хороше майбутнє, соціальної допомоги вистачає на хліб з маслом, ти можеш подорожувати Європою", — розповів Антипович.

Соціолог вказав на те, що багато біженців компенсують свій дискомфорт розумінням того, що їх не мобілізують. Чоловіки зазначають, що вони неочікувано добре почуваються, враховуючи цю обставину:

"Тому ці люди насправді непогано себе там почувають. Абсолютна більшість з них говорять, що вони хочуть повернутися. Але — я акцентую на цьому — не повернуться, а саме хочуть повернутися. А це велика різниця. Тому є велика різниця, питати, чи ви хочете повернутися в Україну, чи повернетесь ви в Україну? Хочете? Так, хочу, але не можу. Як ви оцінюєте шанси на те, що ви повернетесь в Україну? І там — хлоп, і вже немає ніякої більшості, я б говорив приблизно про третину", — пояснив він.

Висновки соціолога підсумовують, що це складне питання, яке вимагає окремого та глибокого дослідження. Питання намірів біженців стає важливою складовою стратегії та політики, спрямованої на підтримку та інтеграцію громадян, які залишились за межами України у зв'язку з російським вторгненням.

Пропонуємо до перегляду:

Напередодні новорічних свят гурт FoxBox презентує свою нову роботу "Новий рік". Пісня заряджена драйвом та святковим настроєм, тож не пропустіть прем’єру. Композиція входить до альбому "Задля тебе".

Дивіться також:

Пісня гурту FoxBox "Задля тебе" закликає у цей непростий для всіх українців час оберігати один одного, не забувати казати про свої почуття тим, хто поряд, підтримувати наших мужніх воїнів на лінії вогню та не соромитися висловлювати свою любов до рідної країни. Українці вже показали, що разом ми – сила! І перемога обов’язково буде за нами!

Читайте також: На ТОТ російські злочинці продовжують привласнювати нерухомість громадян України

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк