24.01.2024, 20:12

"РФ не повідомила Україні, як доставлятиме військовополонених": У ГУР зробили заяву щодо російського літака Іл-76

Марина Гончар | Всі новини автора
гур

У ГУР повідомили, що сьогодні, 24 січня, мав відбутися обмін полоненими, але він не відбувся. Росія стверджує, що це сталося внаслідок збиття російського літака Іл-76, який нібито перевозив українських полонених. Але українську сторону не було поставлено до відома про необхідність забезпечення безпеки повітряного простору в районі міста Бєлгород у визначений період часу, і це може свідчити про навмисні провокативні дії Росії.

Відповідну заяву ]]>оприлюднили]]> на сайті установи, повідомляє Час Пік.

"Сьогодні мав відбутися обмін полоненими, який не відбувся. За твердженням російської сторони це сталося внаслідок збиття російського літака Іл-76, який буцімто перевозив наших полонених. Наразі ми не маємо достовірної та вичерпної інформації з приводу того, хто саме перебував на борту літака та в якій кількості", – йдеться в повідомленні.

У ГУР наголосили, що зі свого боку Україна виконала всі домовленості для підготовки обміну і вчасно доставила російських полонених військовослужбовців на обумовлену точку для обміну, де вони перебували в безпеці.

Тим часом безпеку українських військовополонених мала забезпечувати російська сторона, яка не повідомила про потребу гарантування безпеки повітряного простору в районі міста Бєлгород у визначений період. Україна не була проінформована про кількість транспортних засобів, маршрути та форми доставки полонених. Відомо, що транспортування полонених відбувається як авіаційним, так і залізничним і автомобільним транспортом:

"Українську сторону не було поставлено до відома про необхідність забезпечення безпеки повітряного простору в районі міста Бєлгород у визначений період часу, як неодноразово робилось в минулому.

Це може свідчити про навмисні дії Росії, направлені на створення загрози життю та безпеки полонених. Посадка транспортного літака в 30-кілометровій зоні ведення бойових дій не може бути безпечною і в будь-якому разі має обговорюватися обома сторонами, адже в іншому випадку це наражає на небезпеку весь процес обміну", – додали в ГУР.

З огляду на це, українська розвідка припускає, що в такому разі може йтися про сплановані та навмисні дії РФ для дестабілізації ситуації в Україні та послаблення міжнародної підтримки держави.

Нагадаємо, що вранці 24 січня в Бєлгородській області розбився російський військово-транспортний літак Іл-76. Усі, хто перебував на борту, загинули. За однією з версій цей літак міг перевозити ракети С-300, бо інтенсивність обстрілів української території прямо повʼязана із зростанням кількості військово-транспортних літаків, що протягом останнього часу направлялися до аеродрому Бєлгорода. Однак у РФ заявляють, що на борту були українські військовополонені. Українські військові цього наразі не підтверджують.

Читайте також: Число загиблих зросло, під завалами можуть бути ще люди: Синєгубов про наслідки атак на Харків

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк