08.05.2024, 09:32

В Україні відзначають День пам'яті та примирення

В Украине отмечают День памяти и примирения

В Україні 8 травня відзначають День пам'яті та примирення. У більшості країн Європи, у США та Великій Британії саме 8 травня вшановують пам'ять загиблих у Другій світовій війні.

День пам'яті та примирення щорічно відзначають у день капітуляції нацистської Німеччини у 1945 році, повідомляє Час Пік.

Акт про капітуляцію збройних сил нацистської Німеччини було підписано у Реймі (Франція) ще 7 травня, але ратифікували його лише 8 травня у Берліні. З цієї нагоди 8 травня у багатьох містах Європи та США проводились масштабні святкування.

У 2004 році Генеральна асамблея ООН своєю резолюцією ухвалила святкувати 8-9 травня Дні пам'яті та примирення, які є днями пам'яті жертв Другої світової війни.

В Україні День пам'яті та примирення відзначається 8 травня з 2015 року згідно із Законом України "Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років" відповідно до Закону України "Про увічнення Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років". 

Офіційне гасло пам'ятних подій: "1939-1945. Пам'ятаємо. Перемагаємо". В Україні символом пам'ятних днів з 2014 року вважається червоний мак. Ця квітка символізує кривавий слід від пострілу.

Українці відзначають цю пам'ятну дату в умовах повномасштабної війни РФ проти України. Вже після повномасштабного російського вторгнення на територію України, 4 травня 2022 р. Верховна рада ухвалила ]]>постанову ]]>про Заяву Верховної Ради України "З нагоди 77-ї річниці перемоги над нацизмом та про неприпустимість присвоєння Російською Федерацією перемоги над нацизмом"

"Верховна Рада заявляє про неприпустимість монополізації Російською Федерацією перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, яка стала спільним досягненням Антигітлерівської коаліції та визвольних рухів, а сама війна - спільною трагедією народів світу. Верховна Рада України також наголошує, що злочини Російської Федерації в Україні мають бути зупинені, а російський путінський режим – засуджений і переможений спільними зусиллями всього цивілізованого світу так само, як нацистська Німеччина", – сказано в документі, який опубліковано на сайті Верховної Ради.

Як ]]>зазначає ]]>Український інститут національної пам'яті, українці на боці антигітлерівської коаліції зробили значний внесок у перемогу над нацизмом та союзниками гітлерівської Німеччини. Втрати українців у Другій світовій – близько 8 млн осіб (з них 5 млн – цивільних та 3 млн військових).

"8 травня, в День пам’яті та перемоги, Україна вшановуватиме кожного, хто боровся з нацизмом. Не менше заслуговують на увагу та пам’ять мирні цивільні люди, які загинули або постраждали від бойових дій та окупації їхніх міст і сіл, діти війни, примусові робітники. Адже війна – це не лише танки, гармати й масштабні бої. Це – долі, мільйони маленьких і великих людських бід, які тривали роками", - пише Інститут національної пам'яті.

Рано вранці 8 травня, в день, коли Україна відзначає День пам'яті та примирення, російські окупаційні війська здійснили чергову масовану атаку на Україну, вдаривши по об'єктах енергетики в шести регіонах.

"Масований ракетний удар нациста Путіна в День памʼяті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

Понад 50 ракет і більш як 20 «шахедів» по інфраструктурі у Львівській, Вінницькій, Київській, Полтавській, Кіровоградській, Запорізькій, Івано-Франківській областях. Усі необхідні служби вже працюють на місцях, ліквідовуючи наслідки терору.

Весь світ має чітко розуміти, хто є хто. Весь світ не має права дати ще один шанс нацизму", - написав Президент України Володимир Зеленський у Facebook.

"Світ проспав відродження нацизму – о 5-й ранку 24 лютого 2022 року. І сьогодні всі, хто пам’ятає Другу світову та дожив до наших днів, відчувають дежавю.

Битва за Київ, бомбардування Харкова, Одеси, Дніпра, масові могили, депортація дітей, фільтраційні табори, колонії для полонених. Сторінки з підручників про Другу світову Росія повернула в заголовки світових ЗМІ, доводячи з кожним новим злочином: нацизм відродився. Тільки з новим маркуванням: "Сделано в России".

Зупинити це, як і в 1945-му, здатен тільки об’єднаний вільний світ. Об’єднаний в антипутінську коаліцію. Не словами, а діями здатний зупинити нацистів Москви, не дати новому злу поширитись на весь Європейський континент, а згодом і на весь світ. Довести відданість словам "Ніколи знову!", щоб "Ніколи знову!" знову було актуальним", - заявив Зеленський у своєму відеозверненні з нагоди Дня пам'яті та примирення.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк