07.07.2024, 12:49

Україна відзначає День Військово-морських сил ЗСУ

день вмс украины

Сьогодні, 7 липня, Україна відзначає День Військово-морських сил ЗСУ - професійне свято військовослужбовців та працівників ВМС.

Про історію свята та головні досягнення ВМС ЗСУ у війні - розповість Час Пік.

30-липня - 1 серпня 1996 року відбулися перші морські навчання незалежної України - "Море-96". Відтоді, за указами тодішнього президента Леоніда Кучми, День ВМС відзначався 1 серпня. У 1996 році в навчаннях взяли участь майже 2500 військових моряків та 14 бойових кораблів.

З 2006 року за указом Віктора Ющенка свято було перенесене на першу неділю липня, оскільки раніше в сновному припадало на будній день.У 2008 році Ющенко об'єднав це свято разом із святом працівників морського та річкового флоту у єдиний День флоту України, який також святкували у першу неділю липня.

Віктор Янукович своїм указом переніс святкування Дня флоту України на останню неділю липня, щоб воно співпадало зі святкуванням дня Військово-морського флоту РФ.

У 2015 році Петро Порошенко повернув День ВМС ЗСУ на першу неділю липня.

На сьогодні ВМС - один із видів ЗСУ, який захищає Україну від російської агресії.

З початку війни українські ВМС зробили низку досягнень. Зокрема однією з найбільших перемог було затоплення ворожого крейсера "Москва". З початку війни Україна знищила або пошкодила 27 військово-морських кораблів РФ. Спільно з Повітряними силами ВМС бере участь у ліквідації складів боєприпасів на території Криму. Практично всі основні боєздатні кораблі росіяни вивели з головних баз Чорноморського флоту в Криму, натомість перемістивши їх до Новоросійська, а частину - в Азовське море.

Читайте також: У Воронежській області детонує склади з боєприпасами: влада готується до можливої ​​евакуації населення - відео

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк