17.07.2024, 21:35

Часові аномалії та шкідництво? Чому Україна не переходитиме на літній час та з якими незручностями доведеться зіткнутися

отмена летнего времени

Багато років в Україні точилися дискусії щодо переведення стрілок годинників на літній та зимовий час. Тепер усім суперечкам кінець, оскільки остаточне рішення ухвалено: переводити стрілки годинників ніхто не буде. Однак у багатьох через таке рішення депутатів "залишився осад".

Час Пік проаналізував, чи дійсно ухвалення закону про відміну переходу на літній час - необхідність та які аргументи є проти.

Закон про відміну літнього часу

У вівторок, 16 липня, Верховна Рада більшістю голосів підтримала проєкт закону про відміну переведення стрілок годинників. Сам проєкт закону №4201 припадав пилом ще з жовтня 2020 року, хоча, звичайно, дебати про часове обчислення точилися набагато довше. Майже чотири роки про проєкт ніхто не згадував, доки на третьому році війни парламент не повернувся до нього. 12 липня 2024 року комітет ВРУ рекомендував народним депутатам ухвалити проєкт закону у другому читанні та в цілому. Через 4 дні так і сталося.

На якому часі залишиться Україна?

Згідно з нововведеннями, українці тепер назавжди залишаться на зимовому часі. Буде діяти постійний стандарт UTC+2 за міжнародною шкалою. До ухвалення закону Україна жила за східноєвропейським часом. Тому двічі на рік необхідно було переводити стрілки: в останню неділю березня - на літній час, а в останню неділю жовтня - на зимовий. У 2024 році українці переведуть стрілки востаннє 27 жовтня на годину назад. Цей час і буде остаточним. У 2025 році часових переходів не буде.

Навіщо скасували переведення стрілок годинників?

Згідно з пояснювальною запискою до проєкту закону №4201, ініціатором якого є Руслан Стефанчук, є кілька причин, через які скасування переходу на літній час необхідний. Зокрема, документ покликаний:

визначити правові засади встановлення одиниць часу та обчислення часу в Україні;
забезпечити потреби громадян, суспільства та держави у достовірній інформації про точний час та календарну дату.

Прихильники ініціативи вважають, що зупинка на одному часі позитивно позначиться на здоров'ї громадян, оскільки унеможливить період адаптації. Отже, зросте працездатність. Також значиться, що єдиний київський час - це елемент національної безпеки, оскільки сприяє територіальній цілісності: єдина територія - єдиний час. І, звичайно, прихильники впевнені, що скасування переходу на літній час сприятиме євроінтеграції.

Чому із законом не все гаразд?

Противники закону про відміну переходу на літній час вважають його "шкідництвом". Зокрема, нововведення сприятиме збільшенню використання електроенергії, яка й так у дефіциті, бо восени темнітиме дуже рано. Крім того, в українців можуть виникнути незручності з тим, що влітку світанок наступатиме приблизно до третьої ранку.

"Розсинхрон" станеться з багатьма країнами. До набуття чинності закону час в Україні був таким самим, як і у Фінляндії, Естонії, Латвії, Литві, Румунії, Болгарії та Греції. Ці країни також переводили годинники і переводитимуть далі, а Україна від них відставатиме, синхронізуючись з весни з країнами від Польщі до Іспанії.

Саме в цьому противники нововведення вбачають протиріччя євроінтеграційним прагненням. Фактично Україна повторила те, що раніше було зроблено в РФ та Білорусі, і синхронізувалася за часом з цими країнами, а не з європейськими. Навіть висловлюється думка про те, що закон має бути ветований через невідповідність конституційним нормам про євроінтеграцію.

Як це працює у європейських країнах?

У 2019 році Європейський парламент підтримав скасування щорічного переведення годинників. Зміни мали розпочатися з 2021 року. Однак відмовлятися від практики переведення годинників європейці, як і американці, не поспішають. Скасування діє лише як рекомендація, а конкретні рішення ухвалюються окремими країнами. Фактично, Європа та США щороку "стрибають" із зимового на літній час. У Європі винятком є ​​лише Ісландія. Тут час улітку відстає від лондонського на одну годину.

На зимовому часі, як тепер Україна, зупинилися РФ, Білорусь, Китай, Казахстан, Киргизія, більшість африканських країн (за винятком Намібії, Тунісу та Єгипту).

Що думає громадськість?

Відмова від літнього часу, причому так раптово прийнята депутатами, викликала дуже неоднозначні реакції. Багато політиків та громадських діячів висловилися проти, аргументуючи свою точку зору антиєвропейськими тенденціями закону, економічною доцільністю та незручністю для українців.

"Ми стали єдиною в Європі (і напевно у світі) державою, яка має кілька західних сусідів матимуть більший час. Це нонсенс, але наступного літа, коли ми будемо опівдні, то в Молдові та в Румунії вже буде година дня. Всупереч географії, логіці та сонцю. Це символічно, але не так важливо, як інші наслідки. Це рішення означає, що ВР смачно плюнула у всіх, хто живе у східних областях. Бо в них влітку о третій ранку буде сонце. Так, під час комендантської. І після війни теж... Інший наслідок - наочно саме зараз, у спекотне літо. Це ж круто, наступного року на роботу треба буде їхати тоді, коли сонце майже в зеніті - на 10 ранку за нинішнім часом (на наступне літо це буде 9)", - ]]>висловився]]> у Telegram екс-депутат Борислав Береза.

Громадський діяч Володимир Вятрович відверто називає новий закон "шкідницьким". По-перше, тому що Україна здійснює "розворот у цьому питанні від Євросоюзу до Росії та країн Азії та Африки", а по-друге, - він не посприяє енергетичній сфері.

"Значно збільшаться витрати енергії, з якою у нас і так катастрофа і для економії якої і придумано літній час", - ]]>вважає]]> В'ятрович.

Водночас у медиків думка інша. Наприклад, президент громадської організації "Українська асоціація медицини сну", кардіолог та сомнолог Юрій Погорецький вважає, що організм дуже довго перебудовується під час переведення годинників. Саме в періоди переходів з літнього на зимовий час і навпаки збільшується, за його словами, кількість інсультів, психоневрологій, суїцидів, а також випадків, коли водій заснув за кермом.

"Не потрібно переводити час восени в один бік, навесні - в інший. Було доведено фахівцями, що це сприяє погіршенню процесу сну пацієнтів, особливо з багатьма хронічними захворюваннями", - ]]>стверджує]]> медик.

Багато українців не розуміють, навіщо потрібне скасування літнього часу

Перед тим, як ухвалювати закон, думкою українців ніхто не цікавився і ніхто її не враховував. Тому, звісно, ​​скасування літнього часу викликало, переважно, негативні реакції. Зокрема, в мережі українці обурюються через те, що відключення світла стануть ще відчутнішими, особливо в зимовий час. У жителів східних регіонів схід наступатиме помітно раніше, що створить незручності. З іншого боку, люди не розуміють доцільності прийняття закону - ні загалом, ні в умовах воєнного часу.

ыы

ы

ааа

аа

а

Читайте також:

8 місць світу та України, в яких відбувається щось дивне, але розгадати їхні таємниці ніхто не може

Комусь із Лисичанська, Сєвєродонецька, Рубіжного пощастить? Житлом збираються забезпечити кілька тисяч ВПО

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк