13.08.2024, 09:04

В Україні зростає захворюваність на COVID-19: зафіксовано новий штам коронавірусу FLiRT

COVID-19

В Україні захворюваність на COVID-19 у липні 2024 року зросла у шість разів. Наразі в Україні циркулюють 10 підтипів штаму коронавірусу Omicron, зокрема новий підтип FLiRT.

В Україні у червні було зафіксовано близько 2 тис. випадків COVID-19, у липні цей показник зріс майже до 12 тисяч. У серпні-вересні прогнозується зростання захворюваності на COVID-19. Про це повідомив головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін на ]]>брифінгу ]]>12 серпня, повідомляє Час Пік.

"За червень ми спостерігали дві тисячі випадків. Бачимо суттєве зростання у липні - вже майже 12 тисяч. Тобто, досить суттєве зростання показників захворюваності...

На щастя, рівень завантаженості на лікарняну систему, тобто саме питання госпіталізацій, не такий високий. Ми бачимо, що саме на стаціонарному лікуванні перебувають трішки більш як 2,5 тисячі. Це абсолютно нормально для пікового підйому", - сказав Кузін.

Він уточнив, що всього на території України циркулюють 10 підваріантів "Омікрону". У п'яти людей виявили випадки нового підвиду FLiRT:

  • три – у Києві,
  • один – у Житомирській області,
  • один – летальний випадок на Івано-Франківщині.

Штам FLiRT походить від варіанта Omicron. FLiRT швидше вражає ослаблений імунітет, а захворіти можуть навіть раніше вакциновані. Однак набутий імунітет після вакцинації знижує ризик ускладнень під час хвороби.

"Стосовно клінічного перебігу, його характеристики типові: швидкий початок, достатньо висока температура на перших днях захворювання, яка тримається до п’яти днів, і достатньо важко піддається лікуванню, подразнення горла, кашель. Інші симптоми схожі до звичайного ковіду", - розповів Кузін.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, захворюваність на COVID-19 зростає в усьому світі. У ВООЗ попереджають, що зростання числа випадків зараження вірусом швидше за все буде лише продовжуватися і незабаром можуть з'явитися його важкі варіанти.

Нові хвилі інфекції було зареєстровано у Північній та Південній Америці, Європі та західній частині Тихоокеанського регіону.

Незважаючи на те, що кількість госпіталізацій з COVID-19, у тому числі у відділення інтенсивної терапії, залишається набагато нижчою, ніж на піку пандемії, ВООЗ закликає уряди активізувати свої кампанії з вакцинації, забезпечуючи імунізацію груп підвищеного ризику кожні 12 місяців.

"ВООЗ поки що не надає специфічної оцінки щодо небезпеки FLiRT, однак зазначає, що він потребує моніторингу на рівні кожної країни. Наявні дослідження показують, що поточні вакцини, зокрема бустери, залишаються ефективними для захисту від важких форм COVID-19, хоча й не можуть повністю запобігти зараженню новим штамом" – повідомляє МОЗ.

У МОЗ нагадали, що вакцинуватися можна в пунктах щеплення чи в амбулаторії через запис у свого сімейного лікаря. Медики використовують омікрон-специфічні вакцини (виробник "Pfizer") для дорослих і дітей.

Інформацію про найближчий пункт вакцинації, їхні адреси та графік роботи можна отримати, зателефонувавши до контакт-центру МОЗ за номером 0 800 60 20 19.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк