23.08.2024, 19:33

Україна відновлює експорт електроенергії до інших країн

экспорт электроэнергии

Ситуація в українській енергосистемі покращилася настільки, що виник профіцит електроенергії. Питання профіциту вирішуватиметься відновленням експорту електрики.

Про це ]]>повідомляє]]> пресслужба "Укренерго" у Telegram, передає Час Пік.

"З учорашнього дня в Україні почала спадати спека, і до ранку п'ятниці - суттєво знизилося споживання. Крім того, із планового ремонту вийшов енергоблок однієї з атомних електростанцій. Це зумовлює профіцит потужності в українській енергосистемі вдень, коли активно працюють сонячні електростанції", - йдеться у повідомленні.

За даними "Укренерго", щоб уникнути аварій, енергосистема повинна працювати збалансовано - кількість енергії, що виробляється в кожну хвилину, повинна відповідати кількості спожитої. А це означає, що потрібно вирішити проблему із профіцитом. Для його подолання може бути два способи:

  • обмеження створення українських сонячних електростанцій;
  • відновлення експорту електроенергії в денні години.

У компанії зазначили, що з огляду на економічну недоцільність обмеження роботи СЕС, починаючи з 25 серпня Україна планує відновити експорт електроенергії до сусідніх країн.

"Вже завтра буде проведено аукціон на доступ до міждержавних перетинів за напрямами Румунії, Угорщини та Молдови. Це дозволить уникнути обмежень для українських виробників електроенергії", - стверджують в "Укренерго".

Експорт відбуватиметься виключно у період профіциту - під час активної роботи сонячних електростанцій.

"У періоди максимального споживання, коли потужності в енергосистемі недостатньо, експорт електроенергії з України не вироблятиметься", - додали в "Укренерго".

Читайте також: Латвія підготувала для відправки в Україну найбільшу партію безпілотників

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк