29.08.2024, 09:34

29 серпня – День пам'яті захисників України

Инсталляция с подсолнухов в Полтаве / Фото:"Суспільне"

В Україні 29 серпня відзначають День пам'яті захисників, які загинули у боротьбі за незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України.

День пам'яті захисників України встановлено згідно з Указом Президента України Володимира Зеленського ]]>№621]]> від 23 серпня 2019 року, повідомляє Час Пік.

"На підтримку ініціатив громадськості та з метою гідного вшанування пам'яті військовослужбовців та учасників добровольчих формувань, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, увічнення їх героїзму, зміцнення патріотичного духу в суспільстві постановляю установити в Україні День пам'яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, який відзначати щорічно 29 серпня", - йдеться в тексті указу.

Датою вшанування пам'яті захисників України 29 серпня було обрано не випадково. З цією датою пов'язаний один з найтрагічніших епізодів російсько-української війни до повномасштабного вторгнення – вихід українських воїнів з оточення під Іловайськом у 2014 році.

Українських військових розстріляли, коли колони проходили заздалегідь узгодженим "зеленим коридором". Їхній шлях пролягав через поля соняшнику. Саме тому офіційним символом Дня пам'яті загиблих захисників України став соняшник. Він є уособленням скорботи за загиблими на Донбасі українськими воїнами.

Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський у 10-ті роковини трагічних боїв за Іловайськ вшанував пам'ять усіх полеглих у боях за Україну захисників та захисниць.

"Іловайськ – це не лише трагічна подія в історії України, а й сторінка української незламності, це чин і подвиг українських військових. Пам’ятаймо, що попри втрати та обман ворога, наші воїни не здалися, а продовжили прорив із пастки та боротьбу.

Цей день завжди нагадуватиме нам про підступність та віроломність російського агресора, про те, що будь-які переговори із терористами та вбивцями є смертельно небезпечною справою, і що довіряти їм не можна", - ]]>написав ]]>Сирський у Facebook.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк