09.08.2020, 15:08

Велике свято Смоленської ікони Божої Матері: головні заборони дня

Марина Началова | Всі новини автора
смоленская икона

Православна церква 10 серпня шанує свято на честь Смоленської ікони Божої Матері, яку також називають Одигітрія (Провідниця).

Одигітрія - один з найбільш розповсюджених способів зображення Богоматері з немовлям Ісусом, що сидить у неї на руках, передає Час Пік.

Існує переказ, що ця ікона вперше була написана євангелістом Лукою ще під час земного життя Богородиці на прохання Феофіла - правителя давньогрецького міста Антіохії (нині - територія Туреччини). Згодом ікона була перенесена в Єрусалим, потім у Константинополь, а пізніше перекочувала з руськими князями до Смоленська.

Іконі приписують різні чудеса, наприклад порятунок Смоленська від татарської навали. За переказами, в 1238 році за гласом, що сходив від ікони, самовідданий православний воїн Меркурій вночі проник до табору хана Батия і винищив безліч ворогів.

Прообраз ікони зберігався в Успенському соборі Смоленська аж до 1941 року, однак після звільнення міста від нацистської окупації святий образ не був знайдений. Зараз замість стародавньої ікони в соборі зберігається ікона початку XVII століття з храму над Дніпровськими воротами Смоленського кремля.

У свято Смоленської ікони Божої Матері віруючі моляться цьому образу. У Богородиці прийнято просити здоров'я і миру в сім'ї.

У цей день забороняється працювати. Заборона виникла зокрема через те, що на середину серпня часто припадав грозовий період, і люди боялися виходити в поле, щоб не вдарила блискавка. На свято Пантелеймона Цілителя, який відзначається напередодні, ходити в поле також категорично не можна з тієї ж причини.

Крім того, дівчатам в свято Смоленської ікони Божої Матері не можна займатися рукоділлям. Як і в будь-яке велике церковне свято, заборонено лаятися, лихословити, відмовляти ближньому в допомозі.

За повір'ям, цей день невдалий для торгівлі. Також 10 серпня краще не мінятися нічим з іншими людьми, тому що виміняна річ не прослужить довго - або зламається, або загубиться.

]]>]]>Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении ]]>Час Пик]]>