17.08.2020, 22:56

Може жити десятки тисяч років: на Землі знайдений організм, що перевернув закони біології

Марина Началова | Всі новини автора
антарктическая губка

Можливість вічного життя завжди була темою, що розбурхує уяву. Одні мріють про таку перспективу, інших вона лякає. Але виявляється, на нашій планеті є організми, які більше всіх інших наблизилися до вічного існування.

З дитинства ми осягаємо головний закон природи: все живе рано чи пізно вмирає. Кожному виду відміряний свій термін. Існує так званий закон Гомпертца - статистичний розподіл, який описує вірогідність смерті індивіда в залежності від його віку.

Ця закономірність застосовна до людини і більшості багатоплідних тварин. Наприклад, у людей після 30 років вірогідність смерті зростає в два рази після закінчення кожних 7 років. Це означає, що у 47-річної людини шанс померти вдвічи вище, ніж у 40-річного і т.д. Правда, каліфорнійські вчені виявили, що після 105 років ця закономірність перестає працювати. Шкода тільки, що мало хто доживає до такого віку.

Але є на Землі істоти, які живуть за зовсім іншими законами біології. Це антарктичні губки, які можуть жити до 15 тисяч років. Це досить примітивні багатоклітинні огранізми розмірами від 1 до 3 метрів.

Своїм довголіттям антарктичні губки зобов'язані декільком факторам - дуже повільний обмін речовин, холодне середовище проживання і особливість виду: губки практично повністю складаються зі стовбурових клітин, тобто здатні без зусиль регенерувати пошкоджені тканини. Вчені вважають, що якби не хижаки, ці губки жили б вічно.

Можливо, коли-небудь антарктичні губки допоможуть науці відкрити еліксир безсмертя для людини, але поки про це можна тільки мріяти.

Дивіться також: Справжній кисіль: На Азовському курорті показали море, що наполовину складається з медуз

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: