22.08.2020, 14:38

Що намалювала на камені древня людина 15 тисяч років тому: археологи показали унікальну знахідку

Марина Началова | Всі новини автора
наскальные рисунки

На британському острові Джерсі з 2014 року велися розкопки в містечку Ле Варіне, де, за даними вчених, в доісторичні часи жили неандертальці.

За весь період розкопок було знайдено безліч цікавих артефактів. Нещодавно вчені Ньюкаслського університету і Музею природної історії заявили, що виявили там наскальні малюнки, які можуть вважатися найдавнішими на території Великобританії, передає Час Пік з посиланням на ЗМІ.

Орієнтовний вік знахідки - 15 тисяч років. Всього було знайдено 10 фрагментів кам'яних табличок з зображеннями. Після проведених досліджень археологи зробили висновок, що це найбільш раннє свідоцтво художнього вираження на Британських островах.

Малюнки, ймовірно, належать до Мадленської культури, яка тривала від 23 до 14 тисяч років тому. У цю епоху стався ранній світанок мистецтва: представники Мадленської культури малювали на скелях, виготовляли прикраси і гравірували камені.

Мадленська культура залишила свій слід у вигляді гравірованих кам'яних табличок в Португалії, Іспанії і Франції, але в Великобританії досі нічого подібного не знаходили. Ймовірно, таблички в Ле Варіне залишили перші колонізатори цієї місцевості, які за допомогою наскального живопису намагалися зміцнити зв'язки з новим місцем.

Вчені вважають, що для нанесення тонких ліній на камінь використовувався спеціальний інструмент. Накреслення складно назвати малюнком або візерунком, але оскільки лінії часто повторюються і місцями накладені одна на одну, це, безсумнівно, було навмисною дією. Більшість цих "малюнків" досить абстрактні, але є такі, які нагадують фігури тварин або людей. У лондонському Музеї природної історії не сумніваються, що ці камені були проявом ранньої творчості.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: