26.08.2020, 18:58

Успіння Пресвятої Богородиці: що можна і не можна робити у велике свято

Марина Началова | Всі новини автора
успение богородицы

Успіння Пресвятої Богородиці відзначається православною церквою 28 серпня. Це одне з 12 головних свят, які називаються двунадесятими.

У цей день згадують земну кончину Богородиці, повідомляє Час Пік.

За переказами, після розп'яття і воскресіння Христа Марія жила в Єрусалимі, ходила молитися до Гробу Господнього і відвідувала інші місця, пов'язані із земним життям Ісуса. За три дні до смерті їй явився архангел Гавриїл і сповістив, що скоро вона відправиться на небеса.

Новина про майбутню кончину Марії швидко розходилася по Єрусалиму, до неї приходили попрощатися віруючі. Також в Єрусалимі чудесним чином зібралися всі апостоли. У призначений час явився і сам Ісус. Після цього Марія мирно померла.

На Успіння віруючі традиційно йдуть на святкову службу, в храмі освячують колоски і насіння. У це свято прийнято молитися до Богородиці як в храмі, так і вдома. У Божої Матері просять здоров'я і заступництва для членів сім'ї, зміцнення віри і допомоги в подоланні спокус.

У це свято забороняється працювати по дому, а також лаятися, злитися і відмовляти в допомозі ближньому.

За повір'ям, у цей день не можна ходити по землі босоніж, адже краплі роси символізують сльози Богородиці. Однак і ходити в незручному взутті також вважається поганою прикметою: є повір'я, що якщо в цей день натерти мозоль на нозі, попереду чекає нелегке життя.

З Успіння закінчується Успенський піст. За старих часів з цього дня починалася пора весіль і сватання. Вважалося, що посвататися на Успіння обіцяє вічну любов, яка триватиме і на небесах.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк