31.08.2020, 22:55

В Ірландії відкопали скарб з монетами Київської Русі: знахідці тисяча років

Марина Началова | Всі новини автора
монета

В Ірландії шукач скарбів виявив тайник зі стародавніми монетами, які потрапили туди близько тисячі років тому з Київської Русі.

Ентузіаст - шукач скарбів Роберт Карлі знайшов схованку з монетами в селі Гланмайр, недалеко від міста Корк, передає Час Пік з посиланням на зарубіжні ЗМІ.

Монети були виявлені на краю яру, частину якого розмило сильним дощем. У цьому Карлі допоміг його металодетектор.

Монети досить маленькі, на них нанесені християнські символи і, можливо, зображення монархів.

Фахівці в галузі історії вважають, що це монети Київської Русі, що датуються X століттям. За часів правління Володимира Великого почали карбувати золоті та срібні монети, і всі вони мали однакові знаки і зображення. На багатьох монетах зображувався тризуб.

Особу власника скарбу, знайденого в Ірландії, залишилася невідомою. Можливо, він був найманцем-вікінгом, який привіз монети в Ірландію. Відомо, що в 10-11 століттях вікінги оселилися в Корку і перетворили його на великий торговий вузол, пов'язаний зі скандинавськими торговими шляхами, які тягнулися на схід до Київської Русі, де, як вважається, правили варяги (вікінги).

Повідомляється, що монети з ірландського скарбу збереглися значно краще, ніж ті, які знаходять на слов'янських землях. Імовірно, це пояснюється тим, що іноземним торговцям і найманцям платили монетами з більш високим вмістом срібла.

Читайте ще: В Арктиці з'явився загадковий гігантський кратер: дослідники говорять про вибух колосальної сили

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк