10.09.2020, 16:50

Усікновення голови Іоанна Предтечі-2020: що можна і не можна робити в цей день, традиції та історія

Ольга Романец | Всі новини автора
Головосек

У п'ятницю, 11 вересня, православні віруючі відзначають Усікновення голови Іоанна Предтечі. У народі його називають простіше: Головосічення, Головосік, Іван пісний. Це свято вважається великим, воно присвячене мученицькій смерті Іоанна Хрестителя.

Трагічна історія розгорталася на рубежі тисячоліть на території сучасного Ізраїлю в Юдеї за часів правління Ірода Антипи-сина Ірода Великого. Правитель не відрізнявся благочестивою поведінкою, зокрема, перелюб з дружиною свого брата, за що Іоанн неодноразово публічно його критикував. Такі заяви праведника шкодили репутації Ірода Антипи і він повелів посадити того за грати.

У день свого народження Ірод влаштував для своїх наближених бенкет, на якому і танцювала його коханка - Іродіада. Вона так вразила уяву всіх присутніх, що її покровитель запропонував їй все, що вона захоче. Жінка негайно ж повеліла подати їй на блюді голову Іоанна Хрестителя.

Прикмети та повір'я

Усікновення голови Івана Хрестителя вважалося одним з найнебезпечніших свят року народного календаря. Народні повір'я кажуть, що дитина, яка народилася в цей день, буде нещасливою, а отримана в цей день рана не загоїться.

Що категорично не можна робити

На Усікновення не можна користуватися ножем, сокирою та будь-якими іншими гострими предметами. За народним повір'ям, "хто скористається ножем (гострим предметом) в день Іоанна Предтечі, той сам залишиться без голови". Звичайно, буквально розуміти цю прикмету не варто: мова йде про те, що на людину посипляться біди та невдачі.

  • в цей день не можна нікому позичати гроші і взагалі що-небудь віддавати з дому;
  • не можна починати нових справ;
  • категорично не рекомендується стригтися і навіть зачісуватися.

У день Усікновення голови Іоанна Предтечі необхідно тримати суворий піст. Не можна вживати в їжу м'ясо, молоко, рибу, морепродукти. В цей день також не дозволяється ні співати, ні танцювати. Господиням заборонено на Усікновення шити та плести. Великим гріхом також вважається вживання алкоголю в цей день.

Головосек

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк