12.09.2020, 13:02

Дослідники з'ясували, що популярне в Україні знеболююче дивним чином впливає на психіку

Марина Началова | Всі новини автора
таблетки

За даними дослідження, проведеного американськими вченими, препарат ацетамінофен, більш відомий в нашій країні як парацетамол, має властивість змінювати поведінку людини.

Парацетамол є одним з найпопулярніших в Україні препаратів, які використовуються для зняття болю і запалення, зниження температури. Однак, з огляду на дані нещодавнього дослідження, до прийому цих ліків не варто ставитися легковажно, передає Час Пік з посиланням на Science Alert.

Вчені з'ясували, що під впливом парацетамолу люди стають більш схильними до ризикованої поведінки.

"Здається, що ацетамінофен змушує людей відчувати менше негативних емоцій, коли вони думають про ризиковану діяльність - вони просто менше бояться", - говорить нейробіолог Болдуін Вей з Університету штату Огайо.

Отримані дані доповнюють результати недавніх досліджень, які передбачають, що знеболюючий ефект парацетамолу також поширюється на різні психологічні процеси, зменшуючи сприйнятливість людей до почуття образи, знижуючи емпатію і навіть притуплюючи когнітивні функції.

У серії експериментів, в яких брали участь більше 500 студентів, вчені виміряли, як одна доза ацетамінофену в 1000 мг (рекомендована максимальна разова доза для дорослих) вплинула на ризиковану поведінку учасників в порівнянні з плацебо.

Учасникам пропонувалося зіграти в комп'ютерну гру, де потрібно було накачувати повітрям кульки, заробляючи умовні "гроші" за кожен рух насосом. У разі, якщо кулька лопалася, всі "гроші" губилися.

Результати показали, що студенти, які приймали парацетамол, під час гри йшли на значно більший ризик і частіше лопали свої кульки в порівнянні з більш обережною і консервативної групою плацебо.

Учасники також заповнювали анкети, оцінюючи рівень ризику, який вони приймають в різних гіпотетичних сценаріях, таких як ставки на спортивний захід, стрибки з тарзанки з високого моста або водіння автомобіля без ременя безпеки.

В одному з опитувань прийом парацетамолу дійсно знижував передбачуваний ризик у порівнянні з контрольною групою, хоча в іншому аналогічному опитуванні такого ж ефекту не спостерігалося.

Однак в цілому, грунтуючись на середніх результатах різних тестів, команда прийшла до висновку, що існує значний взаємозв'язок між прийомом парацетамолу і вибором більшого ризику, навіть якщо спостережуваний ефект може бути незначним.

Проте, дослідники визнають, що очевидний вплив препарату на ризиковану поведінку також можна інтерпретувати через інші види психологічних процесів, наприклад, зниження тривожності.

Нагадаємо, в МОЗ розповіли, які щеплення потрібно робити дітям за календарем.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: