13.09.2020, 18:59

Дослідники виявили, що застуда може захистити від вірусу грипу

Марина Началова | Всі новини автора
простуда

Риновірус, який є поширеним збудником сезонних застуд, може захищати організм від проникнення вірусу грипу.

До такого висновку прийшли вчені з Єльського університету, стаття про дослідження опублікована в журналі Lancet Microbe, передає Час Пік.

Дослідники вказують, що під час пандемії вірусу грипу A в 2009 році дані з декількох європейських країн показали, що поширення вірусу грипу могло бути перервано щорічної осінньої епідемією риновірусу.

Для експерименту вчені створили модель коінфекції з використанням первинних епітеліальних клітин дихальних шляхів людини. Було встановлено, що при виявленні риновірусу вірус грипу не ідентифікувався при спробі зараження.

Результати дослідження показали, що один респіраторний вірус може блокувати іншу інфекцію шляхом стимуляції противірусного захисту слизової оболонки дихальних шляхів. У відповідь на інфікування починає вироблятися противірусний білок інтерферон. Цей ефект може тривати до 5 днів.

Вчені заявляють, що втручання сезонних вірусів, що викликають простудні захворювання, може потенційно вплинути на перебіг епідемії, і цю можливість слід враховувати при розробці заходів для боротьби з сезонними епідеміями грипу та пандемією COVID-19, що триває.

Нагадаємо, дослідники з'ясували, що популярне в Україні знеболююче дивним чином впливає на психіку.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: