20.09.2020, 22:37

Як розпізнати COVID-19: фахівці зробили нове відкриття про симптоми коронавірусу

Марина Началова | Всі новини автора
коронавирус

Коронавірусна хвороба COVID-19 більш заразна, ніж грип, через що часто виникають кластерні спалаху цього захворювання. Раннє виявлення пацієнтів з коронавірусом допомогло б уникнути спалахів, проте у пацієнтів з COVID-19 симптоми схожі з симптомами інших поширених захворювань.

Вчені з Південно-Каліфорнійського університету вважають, що порядок появи симптомів може допомогти пацієнтам та медичним працівникам швидше відрізнити COVID-19 від інших респіраторних захворювань, передає Час Пік з посиланням на журнал Frontiers in Public Health, в якому опубліковані результати дослідження.

Дослідження ґрунтувалося на клінічних спостереженнях за випадками COVID-19, щоб встановити найбільш ймовірний порядок симптомів. Розвиток симптомів при COVID-19 порівнювався з іншими респіраторними захворюваннями, такими як грип, SARS та MERS, щоб побачити, чи проявляються захворювання по-різному.

Вчені зробили висновок, що грип починається з кашлю, тоді як COVID-19, як і інші захворювання, пов'язані з коронавірусом, починається з лихоманки. У той же час COVID-19 відрізняється від SARS і MERS порядком прояви шлунково-кишкових симптомів. Дослідники також з'ясували, що порядок появи явних симптомів COVID-19 не залежить від тяжкості захворювання.

Найбільш ймовірний порядок появи симптомів COVID-19 - лихоманка, кашель, нудота/блювання і діарея. Симптоми грипу ідентичні, за винятком того, що змінюється порядок появи перших двох симптомів. З іншого боку, прогнозовані найбільш ймовірні шляхи (наприклад, лихоманка, кашель, діарея, а потім нудота/блювота) однакові для MERS і SARS.

Вчені стверджують, що знання про те, що кожне зі згаданих захворювань розвивається по-різному, допоможе лікарям швидше встановлювати вірні діагнози.

Раніше генеральний секретар ООН заявив, що пандемія COVID-19 вийшла з-під контролю.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк