22.09.2020, 22:16

Носіння маски підвищує шанс перехворіти на коронавірус безсимптомно, - дослідження

Марина Началова | Всі новини автора
маски

Ті, хто носить захисну маску, мають більше шансів перенести коронавірусну інфекцію безсимптомно.

Стаття про дослідження вчених з Великобританії опублікована в журналі New England Journal of Medicine, передає Час Пік.

Вчені встановили, що носіння масок не тільки дозволяє запобігти поширенню вірусу в громадських місцях, а й допомагає перехворіти в легшій формі в разі, якщо зараження все ж станеться.

Справа у вірусному навантаженні: чим більша "доза" вірусів потрапляє в дихальні шляхи людини, тим важче протікає захворювання. Якщо носити маску, більша частина вірусів, що містяться в повітрі, осідає на ній. У дихальні шляхи потрапляє лише мала частина вірусів, і імунна система здатна їх нейтралізувати, при цьому самопочуття може бути нормальним.

Дослідники стверджують, що людина, яка перехворіла на COVID-19 в легкій формі, випадає з ланцюжка поширення вірусу на певний час - тижні або місяці, поки у неї є антитіла. Цей факт допомагає гасити спалахи захворювання до того часу, поки не з'явиться вакцина.

У статті йдеться про те, що в країнах, де дотримується суворий масочний режим, спостерігається набагато більша кількість безсимптомних носіїв - до 80%, в порівнянні з країнами, де нехтують носінням масок - там безсимптомних випадків тільки 40%.

Читайте ще: Як розпізнати COVID-19: фахівці зробили нове відкриття про симптоми коронавірусу

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк