21.11.2020, 08:11

Михайлов день 2020: що можна і не можна робити, прикмети свята

Марина Началова | Всі новини автора
михайлов день

Сьогодні православні християни вшановують свято Собор Архангела Михаїла, або в народі - Михайлов день.

Дата 21 листопада обрана для цього свята не випадково, повідомляє Час Пік.

У стародавні часи, коли рік починався з березня, а не з січня, листопад був 9-м місяцем, що символізувало 9 ангельських чинів. Крім того, за старим стилем це свято припадає на 8 листопада, що є відсиланням на "день осмий" - Собор всіх сил небесних в день Страшного суду.

Архангел Михаїл вважається ватажком небесного воїнства, покровителем воїнів і захисником всіх віруючих, а також заступником душ покійних.

За старих часів було прийнято в Михайлов день влаштовувати гуляння, накривати щедрі столи і ходити в гості. Оскільки вже з 28 листопада починається Різдвяний піст, люди намагалися вдосталь поласувати смачною і ситною їжею, яка тривалий час буде під забороною.

Існувала прикмета, що багато гостей в домі в цей день обіцяє матеріальне благополуччя в наступному році.

Наші предки в це свято дотримувалися заборони на домашню роботу, оскільки вважали Михаїла суворим архангелом і боялися його гніву. Не можна ткати, рубати сокирою і різати ножем. Також забороняється скандалити і відмовляти в допомозі нужденним. Вдаватися до смутку в цей день також не слід, потрібно постаратися провести день в гарному настрої.

У народі Михайлов день вважався початком зими, з цього моменту худобу заганяли на зимовий корм і спостерігали за погодою. Є прикмета, що якщо на Михайла сніг - то і на Великдень теж буде сніг. Якщо 21 листопада немає морозу - зима буде теплою. Іній з ранку є передвісником сніжної зими, а туман - теплою. Ясна погода віщує тріскучі морози.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк