22.12.2020, 18:28

Ідеї католицького Різдвяного застілля: що традиційно готують у це свято

рождественское застолье

Різдво – найважливіше свято у християн західного обряду. Відзначають його традиційно 25 грудня – в день народження Ісуса Христа. Напередодні Різдва за святковим столом традиційно збираються всі члени сім'ї. Варто відзначити, що для католиків це не звичайне світське свято, а урочиста релігійна трапеза. Хоча не можна і заперечувати того факту, що багато хто просто радіє з нагоди побачитися з рідними і близькими та провести час у теплому сімейному колі.

Святковий стіл католиків, як і у православних, також складається з 12 страв – кожне символізує одного з 12 апостолів Христа. Однак є й одна істотна відмінність: на Різдво за західним обрядом основу святкового столу складають рибні страви. Виняток, мабуть, становить тільки традиційний різдвяний гусак або індичка.

Католицьке Різдво: що має бути на столі

За традицією, на столі немає випадкових страв, кожен продукт має своє значення:

  • Риба – символ християн, віри в Ісуса та відродження.
  • Сушений компот – яблука символізують молодість і здоров'я, груші забезпечують довголіття, а сливи відганяють злі сили.
  • Мак – символ багатства
  • Гриби – символізують силу і здоров'я
  • Пряник – символ достатку
  • Борщ – символ довголіття
  • Капуста – символ життєдайної сили.

Традиційні страви напередодні Різдва

У кожній країні, яка сповідує католицизм, є свої традиційні страви до цього свята. Однак є і загальні риси. Пропонуємо вам приблизний список страв, які можуть бути на різдвяному столі:

  • борщ з пельменями;
  • грибний суп;
  • вареники з капустою і грибами;
  • капуста з горошком або грибами;
  • смажений короп або кисіль;
  • риба по-грецьки;
  • оселедець у вершках або маслі;
  • гуска;
  • маковий пиріг;
  • пряник Різдвяний;
  • компот із сухофруктів;
  • пудинг (кутя).

Пропонуємо приготувати вам кілька традиційних рецептів з цього списку.

Капуста з горошком

Капуста з горошком – старовинне блюдо. Воно готується з відвареного горошку і квашеної капусти.

Інгредієнти:

  • горох (жовтий колотий) – 1 стакан;
  • капуста квашена – 500 г;
  • перець чорний (горошком) – 5 шт.;
  • перець духмяний – горошком) – 5 шт.;
  • лавровий лист – 1 шт.;
  • цибуля ріпчаста – 1 шт.;
  • масло рослинне – 2 ст. л.;
  • сіль – 1/3 ч. л;
  • перець чорний (мелений) – 1/4 ч. л.

Капусту необхідно протушкувати з невеликою кількістю води 1 годину, додати лавровий лист, чорний перець горошком, запашний перець. Після до неї додається варений перетертий горох, а також обсмажену цибулю.

капуста

Різдвяний варений пшеничний пудинг

Різдвяний пшеничний пудинг є першою стравою на традиційній вечері. За смаком він нагадує солодку вівсянку з фруктовими начинками.

Інгредієнти:

  • пшениця – 1 склянка,
  • вода – 4 склянки,
  • сіль – 0,5-1 ч. л.;
  • цукор і сухофрукти – за смаком.

Щоб приготувати його, змішайте відварену пшеницю з родзинками, горіхами, інжиром, фініками цедрою лимона, медом та ваніллю. Обов'язково в блюдо додається мак, який вважається символом багатства.

Рождественский пудинг

Грибний суп

Традиційний суп, який подають на стіл напередодні Різдва, – це грибний суп. Адже саме гриби вважаються символом сили і здоров'я.

Інгредієнти:

  • гриби сушені – 150 г;
  • курячий бульйон – 1,5 л;
  • морква – 1 шт.;
  • цибуля-порей – 1 шт;
  • вершки – 200 мл;
  • цибуля – 1 шт.;
  • картопля – 3 шт.

У курячий бульйон необхідно додати сушені гриби і варити одну годину. Після до супу додається картопля і морква, нарізані кубиками, а також обсмажена цибуля.

Після приготування суп збивається блендером, а також додаються вершки.

грибной суп  

Різдвяний гусак

Смажений гусак завжди був царем різдвяного застілля. Справжній святковий смажений гусак має хрустку золотисту скоринку і начинений різними начинками, зазвичай кисло-солодкими яблуками або квашеною капустою.

Інгредієнти:

  • гусак – 1,5 кг;
  • квашена капуста – 500 г;
  • яблуко – 2 шт.;
  • журавлина – 100 г;
  • сіль і спеції – за смаком.

Гусака необхідно натерти спеціями і зафарширувати начинкою з яблук і квашеної капусти. Обмазую птицю медом для красивої скоринки.

Далі гусак кладуть у рукав для запікання і відправляють в розігріту до 200 градусів духову шафу на 2 години.

Гусь

Компот із сухофруктів

Цей напій – прекрасна здорова альтернатива гарячому пуншу або глінтвейну. Католики вважають, що яблука символізують молодість та здоров'я, груші забезпечують довголіття, а сливи відганяють злі сили.

Інгредієнти:

  • 100 г меду;
  • 200 г чорносливу;
  • 200 г сушених груш;
  • 200 г сушених яблук;
  • 100 г родзинок;
  • 5 л води.

Компот вариться на повільному вогні 15 хвилин. Після його накривають кришкою і залишають на 2-3 години, щоб настоявся.

Узвар

Сподіваємося, що ці страви знайдуть своє місце і на вашому святковому столі. Смачного!

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: