Ідеї католицького Різдвяного застілля: що традиційно готують у це свято
Різдво – найважливіше свято у християн західного обряду. Відзначають його традиційно 25 грудня – в день народження Ісуса Христа. Напередодні Різдва за святковим столом традиційно збираються всі члени сім'ї. Варто відзначити, що для католиків це не звичайне світське свято, а урочиста релігійна трапеза. Хоча не можна і заперечувати того факту, що багато хто просто радіє з нагоди побачитися з рідними і близькими та провести час у теплому сімейному колі.
Святковий стіл католиків, як і у православних, також складається з 12 страв – кожне символізує одного з 12 апостолів Христа. Однак є й одна істотна відмінність: на Різдво за західним обрядом основу святкового столу складають рибні страви. Виняток, мабуть, становить тільки традиційний різдвяний гусак або індичка.
Католицьке Різдво: що має бути на столі
За традицією, на столі немає випадкових страв, кожен продукт має своє значення:
- Риба – символ християн, віри в Ісуса та відродження.
- Сушений компот – яблука символізують молодість і здоров'я, груші забезпечують довголіття, а сливи відганяють злі сили.
- Мак – символ багатства
- Гриби – символізують силу і здоров'я
- Пряник – символ достатку
- Борщ – символ довголіття
- Капуста – символ життєдайної сили.
Традиційні страви напередодні Різдва
У кожній країні, яка сповідує католицизм, є свої традиційні страви до цього свята. Однак є і загальні риси. Пропонуємо вам приблизний список страв, які можуть бути на різдвяному столі:
- борщ з пельменями;
- грибний суп;
- вареники з капустою і грибами;
- капуста з горошком або грибами;
- смажений короп або кисіль;
- риба по-грецьки;
- оселедець у вершках або маслі;
- гуска;
- маковий пиріг;
- пряник Різдвяний;
- компот із сухофруктів;
- пудинг (кутя).
Пропонуємо приготувати вам кілька традиційних рецептів з цього списку.
Капуста з горошком
Капуста з горошком – старовинне блюдо. Воно готується з відвареного горошку і квашеної капусти.
Інгредієнти:
- горох (жовтий колотий) – 1 стакан;
- капуста квашена – 500 г;
- перець чорний (горошком) – 5 шт.;
- перець духмяний – горошком) – 5 шт.;
- лавровий лист – 1 шт.;
- цибуля ріпчаста – 1 шт.;
- масло рослинне – 2 ст. л.;
- сіль – 1/3 ч. л;
- перець чорний (мелений) – 1/4 ч. л.
Капусту необхідно протушкувати з невеликою кількістю води 1 годину, додати лавровий лист, чорний перець горошком, запашний перець. Після до неї додається варений перетертий горох, а також обсмажену цибулю.
Різдвяний варений пшеничний пудинг
Різдвяний пшеничний пудинг є першою стравою на традиційній вечері. За смаком він нагадує солодку вівсянку з фруктовими начинками.
Інгредієнти:
- пшениця – 1 склянка,
- вода – 4 склянки,
- сіль – 0,5-1 ч. л.;
- цукор і сухофрукти – за смаком.
Щоб приготувати його, змішайте відварену пшеницю з родзинками, горіхами, інжиром, фініками цедрою лимона, медом та ваніллю. Обов'язково в блюдо додається мак, який вважається символом багатства.
Грибний суп
Традиційний суп, який подають на стіл напередодні Різдва, – це грибний суп. Адже саме гриби вважаються символом сили і здоров'я.
Інгредієнти:
- гриби сушені – 150 г;
- курячий бульйон – 1,5 л;
- морква – 1 шт.;
- цибуля-порей – 1 шт;
- вершки – 200 мл;
- цибуля – 1 шт.;
- картопля – 3 шт.
У курячий бульйон необхідно додати сушені гриби і варити одну годину. Після до супу додається картопля і морква, нарізані кубиками, а також обсмажена цибуля.
Після приготування суп збивається блендером, а також додаються вершки.
Різдвяний гусак
Смажений гусак завжди був царем різдвяного застілля. Справжній святковий смажений гусак має хрустку золотисту скоринку і начинений різними начинками, зазвичай кисло-солодкими яблуками або квашеною капустою.
Інгредієнти:
- гусак – 1,5 кг;
- квашена капуста – 500 г;
- яблуко – 2 шт.;
- журавлина – 100 г;
- сіль і спеції – за смаком.
Гусака необхідно натерти спеціями і зафарширувати начинкою з яблук і квашеної капусти. Обмазую птицю медом для красивої скоринки.
Далі гусак кладуть у рукав для запікання і відправляють в розігріту до 200 градусів духову шафу на 2 години.
Компот із сухофруктів
Цей напій – прекрасна здорова альтернатива гарячому пуншу або глінтвейну. Католики вважають, що яблука символізують молодість та здоров'я, груші забезпечують довголіття, а сливи відганяють злі сили.
Інгредієнти:
- 100 г меду;
- 200 г чорносливу;
- 200 г сушених груш;
- 200 г сушених яблук;
- 100 г родзинок;
- 5 л води.
Компот вариться на повільному вогні 15 хвилин. Після його накривають кришкою і залишають на 2-3 години, щоб настоявся.
Сподіваємося, що ці страви знайдуть своє місце і на вашому святковому столі. Смачного!
Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк.