03.02.2021, 08:48

Найжорстокіше катування, 40 років без сну та перший сонник: кілька цікавих фактів про сон

несколько интересных фактов о сне

Кожну другу п'ятницю березня, починаючи з 2008 року, відзначається Всесвітній день сну. На сон припадає третя частина життя людини. В середньому ми спимо цілих 25 років! Так чи варто витрачати стільки часу на сон?

Вченими давно доведено, що сон - це абсолютно не марна трата часу. Коли людина спить, його мозок перезавантажується, тіло відпочиває, клітини відновлюються, а організм виробляє важливі гормони. Час пік зібрав кілька цікавих фактів про сон.

Наука, що вивчає сон, називається сомнологія, сновидіння - онейрологія.

сон

Скільки потрібно спати?

Кількість необхідного для людини сну змінюється з часом. Потреба уві сні безпосередньо залежить від віку. 

Немовлятам та дітям до 3 років потрібно не менше 16 годин сну на добу. Дітям та підліткам потрібно спати не менше 10 годин. Дорослій людині для повноцінного сну досить 8 годин, а літнім людям вистачає і 6 годин.

Згідно з дослідженнями, в середній полосі найбільшу користь принесе сон між 22 і 24 годинами, в тропічному регіоні - з 23 до першої години ночі, за полярним колом - з 21 до 23 годин.

Сон та здоров'я

За хороший сон в організмі людини відповідає магній.

Денний сон тривалістю більш ніж 30 хвилин може збити природні біологічні годинник та викликати безсоння вночі.

Люди, у яких тривалість нормального нічного сну надзвичайно коротка (менш ніж 4 години) або надзвичайно висока (більше 10 годин), мають більш високий ризик передчасної смерті.

Згідно з дослідженнями, хронічний недолік сну сприяє порушенню обміну речовин та дуже швидкому набору ваги. Так відбувається тому, що організм при дефіциті енергії намагається відновити її втрати самими різними способами.

Всього 17 годин без сну призводять до порушень в роботі мозку, приблизно ідентичним тим, які виникають при алкогольному сп'янінні.

Хронічна нестача сну веде до розладу слуху та зору, підвищення тривожності, нав'язливих станів та нервових тиків, нездатності зосередитися, апатії та загальної слабкості. Повна відсутність сну протягом декількох діб призводить до втрати самоідентифікації, зоровим та слуховим галюцинацій і параноїдального синдрому, а згодом – до смерті.

У багатьох культурах, розташованих в теплому кліматі, поширено денний сон або сієста. Згідно з дослідженнями, регулярний денний сон знижує ризик серцево-судинних захворювань.

сон

Катування позбавленням сну

Нормальна людина помре від повної відсутності сну швидше, ніж від голоду. Смерть відбудеться приблизно через 10 днів без сну, в той час як від голоду - через кілька тижнів.

Катування позбавленням сну було дуже ефективним. Людина, якій не давали спати протягом якогось часу спочатку починала відчувати страшні головні болі, поступово приходила до напівнепритомного стану, в якому була готова зізнатися в будь-якому злочині. При тривалій подібній тортурі людина часто божеволіла або навіть вмирала.

Раніше існувала навіть болісна страта позбавленням сну. Людині не давали спать різними способами: шумом, б'ючи при найменшій спробі заснути або застосуванням пристроїв, що не дозволяли зімкнути очей, введенням різних медикаментів. Тривале безсоння призводило до смерті.

сон

Кілька цікавих фактів

Перший відомий сонник відноситься до часів стародавнього Єгипту (2000 років до нашої ери), в якому містяться тлумачення двохсот снів та магічні ритуали для захисту від злих духів.

За ніч нам сниться від 2 до 7 снів. Просто 90% з них ми забуваємо.

Під час сну спляча людина змінює положення тіла від 25 разів до 30. А якщо вона хвора або знаходиться в стресовому стані, то більше 100 разів.

Здригання тіла, коли ми засинаємо - дуже поширене явище. Воно абсолютно нешкідливо і називається "гіпнотичні ривки".

У 1965 році було зафіксовано офіційний рекорд часу, який людина змогла провести без сну. 17 річний Ренде Гарден зміг протриматися без сну і будь-яких стимуляторів 11 днів.

Деякі історичні особистості були здатні спати всього 3-4 години на добу. Едісон, Да Вінчі, Франклін, Тесла, Черчілль – всі вони спали набагато менше визнаної норми і відчували себе цілком здоровими. На думку вчених, подібні порушення сну - зворотна сторона великого таланту або геніальності, яка не завжди на благо.

Багато наукових відкриттів були здійснені уві сні. Так, наприклад, уві сні Нільсу Бору з'явилася структура атома, хіміку Фрідріху Кекуле - формула бензолу, Дмитру Менделєєву - знаменита періодична таблиця. Ріхард Вагнер стверджував, що своє творіння "Трістан і Ізольда" він просто почув уві сні.

Існує таке поняття, як поліфазний сон. Це, коли ви спите не один раз вночі, а кілька разів протягом доби. Наприклад, Леонардо да Вінчі спав по 15 хвилин кожні чотири години, а Микола Тесла спав всього 2 години вночі та 20 хвилин в день. 

Людина може прожити без сну всього кілька днів, проте науці відомі унікальні випадки. Солдат австро-угорської армії Пауль Керн отримав поранення в голову, яке знищило частину лобової частки його мозку. В результаті чого Пауль перестав спати та відчувати біль. Пауль помер через 40 років, так жодного разу і не заснувши за весь цей час.

сон

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк