10.02.2021, 10:07

На пожежі - на авто "преміум-класу": як виглядав унікальний пожежний спорткабріолет Horch

Horch 853

Самий незвичайний в історії автомобіль "преміум-класу" марки Horch з'явився після Другої світової війни. Один зі спортивних кабріолетів Horch було переобладнано у пожежну машину.

Легендарна німецька автомобілебудівна компанія Horch у 1932 році перестала бути самостійною. Свій останній цивільний автомобіль компанія випустила у 1940 році вже в складі Auto Union, повідомляє Час Пік.

Horch 853 вироблявся з 1937 по 1940 рік і став останній моделлю класу "люкс", випущеної компанією. Він був створений в різних варіаціях кузова, зокрема у вигляді спортивного кабріолета. Машина оснащувалася 100-сильним V-подібним 8-циліндровим двигуном та розвивала швидкість до 140 км/год.

Horch 853

Після війни велика кількість німецької техніки розійшлася по різних країнах. У 1945 році один зі спортивних кабріолетів Horch потрапив до чехословацького міста Брно та опинився у власності пожежної частини.

Через брак уцілілих спецмашин, пожежники переобладнали авто для доставки особового складу. Колишній кабріолет після модернізації міг везти шістьох пожежників, два шланги та додаткове обладнання.

Horch 853

Пожежний спорткабріолет служив до початку 1960-х. Потім його довелося списати з-за численних дрібних несправностей та застарілого двигуна. Після списання автомобіль довго припадав пилом та іржавів в пожежному відстійнику, але у 2000-і роки його було викуплено та відреставровано.

Таких автомобілів у світі залишилося лічена кількість. Сьогодні він відомий як Horch 853 Sport Cabriolet Brno-Komin by T. Lepil. Автомобіль знайшов нове життя, його регулярно демонструють на щорічних парадах та виставках ретрокарів.

Horch 853 Horch 853

Довідка: Auto Union AG - німецький автомобілебудівний концерн, утворений у 1932 р. Логотипом Auto Union став символ з 4-х кілець, що символізує чотири материнські компанії: Audi, DKW, Horch та Wanderer. У цьому "квартеті" автомобілі Horch позиціонувалися, як "преміум-класу", DKW, як недорогі автомобілі з двотактними двигунами, Audi та Wanderer займали нішу "середнього" класу з власними прогресивними технологіями. В даний час компанія Audi, як самостійний підрозділ Volkswagen AG. Логотип з 4-х кілець досі є автомобільною маркою, але вже використовуваною компанією Audi.

Читайте також: Унікальні і маловідомі: як виглядають моделі ЗАЗ, які так і не вийшли в серійне виробництво

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк