13.02.2021, 09:58

Місто на "12 стільцях": Чому варто відвідати стольний град Старобільськ

Почему стоит посетить стольный град Старобельск

Дуже часто в пошуках яскравих емоцій та незабутніх вражень, ми рвемося за кордон. Ми забуваємо про те, що в Україні багато дивовижних місць, які славляться чудовими об'єктами архітектури та старовинними історичними пам'ятками, а також мальовничими пейзажами.

Подорожуючи Україною варто зазирнути в невелике містечко Старобільськ у Луганській області, яке може похвалитися чудовими краєвидами, поважним віком та історичними пам'ятками. Час Пік, з посиланням на ]]>Свої.City]]>, розповість, як дістатися до Старобільська, де зупинитися, де можна відпочити та на що звернути увагу. 

Трохи з історії

Старобільськ (колишні назви - Більський, Білянський, Біленський, після 1709 р. - слобода Стара Біла) - місто районного значення, адміністративний центр Старобільського району Луганської області України. 

Поселення "Більське містечко" вперше письмово згадується у 1686 році. За версією місцевих істориків,"дядько" царевича Димитрія Богдан Бєльський, посланий воєводою на російський кордон з Диким полем, заснував у 1600 р. містечко, яке назвав своїм власним ім'ям - Бєльський, що викликало невдоволення царя, і воєвода потрапив в опалу.

У 1797 р. слобода Стара Біла стала повітовим містом Старобільськ. Старобільський повіт був найбільшим у Харківській губернії і займав більше 1/4 частини її площі.

У 1900 р. тут налічувалося 13 128 мешканців та 1849 будівель, діяли чоловіча гімназія та 7 інших навчальних закладів, кілька торгових лавок, лікарня, 2 аптеки, відділення Полтавського земельного банку та 4 православних храми.

В ході громадянської війни Старобільськ знаходився у зоні бойових дій. 12 липня 1942 р. місто було окуповане німецькими військами.  23 січня 1943 р. в ході запеклих боїв Старобільськ було звільнено радянськими військами.

Незважаючи на окупацію та військові дії в період Другої світової війни, в місті збереглося багато будівель, яким давно "за сто". І якщо ви любите подорожувати по Україні, то вже точно вам буде цікаво побувати у Старобільську, де є на що подивитися і чим помилуватися.

Старобельск

Що подивитися туристу

У Старобільськ слід приїхати, щоб подивитися на старовинні будівлі, відчути атмосферу старовинного монастиря, насолодитися місцевою природою, скупатися у річці Айдар, спробувати цілющої доісторичної води міської водолікарні та відчути себе героєм книг Ільфа і Петрова (восени у Старобільську проходить парад Остапів та театралізована дія за мотивами книги "12 стільців").

"Дванадцять стільців"

Пам'ятник Остапу Бендеру встановлений в 2008 р. у Старобільську перед старовинною будівлею колишньої жіночої гімназії, у якій нині розташовується факультет Луганського національного університету ім. Тараса Шевченка.

СтаробельскСтаробельск

Недалеко від районного Будинку культури "посадили"на стілець Іполита Вороб'янінова, більш відомого під прізвиськом "Кіся". "Кіся" розмістився у сквері перед аркою двоповерхової будівлі на розі центральної площі міста, де до революції була двірницька у підвалі, і на балконі якої обідали Ільф та Петров. Пам'ятник відкрили у 2011 році. У кожного поважаючого себе жителя або гостя Старобільська є фото поруч з "Кісою".

Старобельск

Цікаві факти

Кореспонденти Московської газети "Гудок" Ільф та Петров приїхали до Старобільську в 1923 р., у відрядження. До роботи над своїми творами "Дванадцять стільців" та "Золоте теля" сатирики взялися незабаром після відрядження.

Старобільськ неодноразово відвідував і Микола Гоголь, проїжджаючи містом під час своїх подорожей в Україну з Петербурга та Москви. 

Кілька місяців Старобільськ був неофіційною столицею УРСР. Тут знаходилися керівні органи союзної республіки.

На початку XX століття у Старобільську деякий час перебував лідер повстанського руху Нестор Махно. Поранений, він лікувався у місцевій лікарні. Місцева легенда свідчить, що в місті він сховав свої скарби.

Старобельск

Монастир

Жіноча православна обитель у Старобільську існує з 1862 року. Монастир заснований в ім'я ікони Пресвятої Богородиці "Всіх скорботних Радість".

За радянської влади, в 1924 р. тут розміщувалася в'язниця, а потім – військові частини. З 1992 р. тут знову діє жіночий православний монастир.

У 1939-1940 рр. на території жіночого монастиря розміщувався табір для польських військовополонених, тут утримували близько 4 тисяч польських офіцерів. Десятки років Старобільськ залишається місцем паломництва поляків. 

Старобельск

Водолікарня

Старобільська обласна фізіотерапевтична лікарня більш відома як водолікарня. Тут можна оздоровитися - для лікування опорно-рухового апарату використовують природні та кліматичні фактори регіону.

Унікальна натрій-хлоридна бромна вода на території лікарні видобувається на глибині 507 м за ліцензією Мінекології. Фахівці геологічного підприємства "Схід ГРГП" встановили, що родовище  – "середньо-кам'яновугільного віку", тобто з'явилося в період 323-311 млн років тому.

Молодші водоносні горизонти Юрського періоду (201,3-145 млн років тому) залягають на глибині до 350 метрів.

Природа

Ну, а любителі відпочити на природі, можуть насолодитися красою безкрайнього степу та мальовничими пейзажами біля річки Айдар. 

На центральний міський пляж легко дістатися з будь-якої точки міста. А в міському парку можна взяти в прокат човен або катамаран.

Старобельск Старобельск

Як дістатися до Старобільська

Автобусне сполучення

Добиратися до Старобільська на автобусі зручно від Сєвєродонецька. Вартість квитка складе від 80 грн. 
Якщо ви прямуєте поїздом до Слов'янська Донецької області, звідти до Сєвєродонецька теж можна добиратися автобусом. Вартість квитка складе приблизно 270 грн.

Можна дістатися до Старобільська через Харків. Квиток на автобус "Харків-Старобільськ" коштує від 250 до 360 грн, залежно від рейсу. 

Залізничне сполучення

У Старобільську є залізничний вокзал, але дістатися до Старобільська залізницею можна тільки з довколишніх населених пунктів.

Найближчий залізничний вокзал, що з'єднує північ Луганщини з рештою України, знаходиться у м. Сватове (близько 60 км від Старобільська). Вартість автобусного квитка від Сватового складе близько 70 грн.
До Сватового можна дістатися залізницею з Києва, Львова чи Ужгорода. Вартість квитка залежить від поїзда.

Старобельск

Де зупинитися

Якщо ви вирішили приїхати в місто на кілька днів, щоб спокійно та не поспішаючи подивитися визначні пам'ятки міста, ви можете зупинитися у готелі.

Готель" Айдар": м. Старобільськ, вул. Слобожанська, 40. Вартість проживання у номері - від 170 грн (економ) до 450 грн (люкс). Забронювати номер: 050 739 79 89.

Готель "Астра": м. Старобільськ, вул. Шевченка, 2. Вартість проживання у номері - від 250 грн (2-місний стандарт) до 600 грн (3-місний 2-кімнатний номер). Забронювати номер: 066 103 07 15; 066 106 98 61.

Старобельск

Де поїсти та розважитися

Голодними гості Старобільська вже точно не залишаться. У місті є кафе, де можна поїсти у спокійній атмосфері або замовити доставку. 

Кафе "Старгород": м. Старобільськ, вул. Слобожанська, 33. Тел 066 210 15 07.

Кафе "Тет-а-тет": м. Старобільськ, вул. Трудова, 18. Тел. 066 668 11 60.

Кафе "Візит": м. Старобільськ, квартал ім. Ватутіна. Тел 050 074 11 46.

Кафе "Ваніль": м. Старобільськ, вул. Гімназійна, 76.

Кафе "Зустріч": с. Чмирівка, вул. Овальна. Тел. 050 474 92 55.

Кафе "Грузія": м. Старобільськ, вул. Горького, 121. Тел 050 955 38 61.

Крім спокійних тихих екскурсій, в місті також можна весело відпочити та розважитися.

Нічний клуб Mega Dance - класичний нічний клуб, популярний заклад у місцевої молоді.

Розважальний центр "Антошка" - на 1-му поверсі розташовано дитячий розважальний комплекс і працює сауна, на 2-му - міні-кінотеатр " ЧердачОК".

Кінотеатр "Жовтень" – міні-кінотеатр, ціна квитків - 50-60 грн.

Архівні фото

Старобельск Старобельск Старобельск Старобельск Старобельск Старобельск

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк