23.02.2021, 21:31

Сто секунд до Судного дня: чому кінець світу неминучий

Ольга Романец | Всі новини автора
часы судного дня

Годинник Судного дня - це проект журналу "Бюлетень" вчених-атомників, який алегорично відраховує час до можливого настання кінця світу.

Годинник був створений, щоб нагадати всім людям про небезпеку ядерної катастрофи та існування інших глобальних загроз, які можуть призвести до загибелі всього живого, передає Час Пік з посиланням на зарубіжні ЗМІ.

Суть проекту проста - чим ближче хвилинна стрілка до півночі, тим напруженіша ситуація в світі.

Проект стартував у 1947 році. З цього часу щороку вчені та експерти збираються для того, щоб проаналізувати ситуацію в світі і, при необхідності, перевести стрілки годинника.

На думку "годинникарів", з 1995 року людство повільно, але впевнено рухається до "півночі". За цей час годинник переводили вперед цілих вісім разів - і тільки один раз на хвилину назад.

У 2007 році "годинникарі" прийняли рішення враховувати не тільки ті ризики, які виникають через ядерну зброю. Тоді серед загроз з'явилася зміна клімату, викликане діяльністю людства.

У зв'язку з напруженими відносинами США і Росії, протистоянням Пакистану та Індії, а також продовженням ядерних випробувань в Північній Кореї, в 2017 році хвилинну стрілку вперше пересунули на дві з половиною хвилини - раніше дробу не використовували.

На позначці "100 секунд до півночі" годинник Судного дня були встановлені в минулому році - і це максимально близько до потенційного апокаліпсису за всю історію існування цього механізму.

У 2021 році хвилинна стрілка залишилася в тому ж положенні, проте людство все ближче і ближче до "півночі".

Читайте також: "Світло навколо було занадто яскраве": Вчені розповіли про відчуття людини перед смертю

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк