28.02.2021, 22:46

"Ритуальний танець" мурах навколо "Айфона" спантеличив користувачів мережі

Марина Началова | Всі новини автора
скриншот

Зграя мурах почала "водити хоровод" навколо лежачого на землі iPhone, коли на нього надходив вхідний дзвінок.

Вірусне відео було завантажено в мережу ще в 2015 році, але потім кілька разів набирало популярність з новою силою, передає Час Пік з посиланням на ЗМІ.

На фоні нової хвилі популярності відео фахівці спробували пояснити дивну поведінку комах.

Автори YouTube-каналу ViralVideoLab, на якому ролик вперше з'явився, пояснюють "танці" мурах навколо "Айфона" електромагнітної хвилею, яка виникає під час отримання виклику, але що конкретно мається на увазі, сказати складно. Як і важко сказати, чому мурахи не реагують таким же чином на інші електромагнітні хвилі, які оточують нас постійно.

За словами ентомолога з університету штату Нова Англія Найджела Ендрю, у мурах є магнітні рецептори у вусиках. Якщо вони подорожують на великі відстані, вони використовують магнітне поле землі, щоб знати, чи йдуть вони на північ, схід, південь або захід.

А австралійський дослідник соціальних комах Саймон Робсон з Університету Джеймса Кука в Квінсленді і зовсім заявив, що телефон не має нічого спільного з поведінкою мурах. За його словами, є багато мурашок, які можуть ходити по колу навіть без телефону.

"Це неминучий наслідок їхніх систем зв'язку. Коли мурахи знаходяться разом ось так, форма телефону може мати якесь відношення до цього, а вібрація може збуджувати їх трохи більше, але багато мурах будуть робити це навіть без телефону", - говорить учений.

Також існує версія, яка пов'язує "хоровод" навколо "Айфона" з системою хімічного зв'язку мурах. Рухаючись до місця, де є багато їжі, мурахи виділяють речовину, яка має показати дорогу до харчів родичам. Іноді мураха потрапляє в "пастку", натикаючись на власний слід і рухаючись по ньому по колу, залишаючи ще більше пахучої речовини. Згодом в пастку потрапляють інші мурахи і ходять по колу. Раніше зустрічалися такі "мурашині кола смерті", діаметр яких сягав сотень метрів - в такі пастки потрапляли тисячі особин.

Якщо підключити теорію ймовірності, то можна припустити, що з мурахами з вірусного відео трапилася та сама біда, яка просто збіглася із дзвінком.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: