03.03.2021, 18:57

Дослідники з'ясували, що за катаклізм знищить більшу частину життя на Землі

Марина Началова | Всі новини автора
земля

Вчені попереджають, що більша частина життя на Землі буде знищена через різке падіння рівня кисню.

Дослідники з Японії і США змоделювали майбутнє атмосфери Землі через мільярд років. Стаття про це була опублікована в журналі Nature Geoscience, передає Час Пік з посиланням на Daily Mail.

Як заявляють учені, підвищення яскравості сонячного світла вплине на температуру поверхні і фотосинтез. Це призведе до швидкої деоксигенації атмосфери приблизно через мільярд років.

Деоксигенація буде результатом збільшення потоку енергії від Сонця, коли воно стає яскравішим, підвищення температури поверхні і зниження фотосинтезу. Приблизно через мільярд років зниження рівня кисню поверне атмосфері негостинний, багатий метаном склад, що нагадує ранню Землю.

2,4 мільярди років тому атмосфера Землі була багата на метан, аміак, водяну пару і благородний газ неон, але не мала вільного кисню.

Все змінилося в період, який геологи називають Великою подією оксигенації. Ціанобактерії, що живуть в океанах, почали виробляти значну кількість кисню за допомогою фотосинтезу, тим самим радикально змінивши атмосферу.

Вважається, що цей приплив кисню проклав шлях розвитку багатоклітинного життя в широкому масштабі, хоча за це також довелося заплатити - загибель багатьох анаеробних бактерій, як вважається, стала першим масовим вимиранням на Землі.

Нові результати дослідження припускають, що в майбутньому маятник може хитнутися у зворотну сторону - і, можливо, світ повернеться до анаеробних мікроорганізмів.

Отримані дані свідчать про те, що атмосферний кисень не є постійним елементом населених планет, тож у далекому майбутньому людству, можливо, доведеться шукати нове місце проживання у Всесвіті.

Дивіться ще: На Багамах знайшли загадкову металеву кулю з написами російською мовою: фото

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: