07.03.2021, 22:44

Над Північним полюсом вперше в історії зафіксовано космічний ураган

Марина Началова | Всі новини автора
космический ураган

Учені вперше змогли зафіксувати космічний ураган з плазми у верхніх шарах земної атмосфери.

Подія сталася ще 20 серпня 2014 року в іоносфері над Північним полюсом. Його змогли виявити при вивченні старих даних метеорологічних супутників, передає Час Пік з посиланням на зарубіжні ЗМІ.

Як повідомляється в статті про дослідження в журналі Nature Communications, плазмовий ураган вирував протягом 8 годин і простягався на область діаметром близько 1000 кілометрів.

Ураган, який представляв собою хмару електронів, мав схожі риси зі своїми дощовими "родичами" в нижніх шарах атмосфери. Так, у космічного урагану також було око - центр з відносно повільною швидкістю обертання шарів, при тому що зовнішні шари оберталися з величезною швидкістю.

Плазмовий ураган не було видно з Землі неозброєним оком, проте 4 метеорологічних супутника, що пролітали над Північним полюсом, зафіксували воронку з оком в центрі, оточеним "рукавами" з плазми, які оберталися проти годинникової стрілки - явище мало чим відрізнялося від типового земного урагану. При цьому ні на Землі, ні в найближчому космосі ніяких магнітних аномалій не спостерігалося.

"Досі не було впевненості в існуванні ураганів з космічної плазми, тому довести це за допомогою такого разючого спостереження неймовірно, - заявив співавтор дослідження Майк Локвуд, вчений з Університету Редінга у Великобританії. - Тропічні шторми пов'язані з величезною кількістю енергії, і ці космічні урагани повинні бути викликані надзвичайно великою і швидкою передачею енергії сонячного вітру і заряджених частинок у верхні шари атмосфери Землі".

Хоча це перший спостережуваний космічний ураган, дослідники припускають, що такі "погодні" системи можуть бути звичайним явищем на будь-якій планеті з магнітним полем і плазмою в її атмосфері.

Читайте ще: 7 аргументів, чому 8-годинний робочий день зжив себе

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: